România, pe ultimul loc în UE. Mihai Daraban, soluții: Nu există un apărător mai vehemet decât mine. Dați-ne ponturi

Astăzi a avut loc Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Evenimentul a fost găzduit de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Pe lângă numeroși ambasadori și consuli, la CCIR au fost prezenți și au luat cuvântul Mihai Daraban (președinte CCIR), Teodor Meleșcanu (ministru de Externe al României), Ilan Laufer (ministru pentru Mediu de Afaceri) și  Liviu Voinea (viceguvernator al Băncii Naționale a României).

În începutul evenimentului, Mihai Daraban le-a transmis diplomaților români că firmele românești așteaptă acțiuni concrete pentru a-și putea dezvolta afacerea și peste hotare. Totodată, acesta a precizat că în momentul de față România nu are suficienți ”jucători” care să dezvolte "business overseas".

Ulterior, în timpul discursului, Mihai Daraban i-a transmis un mesaj ministrului Ilan Laufer, cerându-i legea parteneriatului public privat și un Cod Fiscal predictibil pentru investitorii străini.

”Contează foarte mult ca din partea dumneavoastră, a diplomaților români, să vină niște acțiuni concrete, niște ponturi. Suntem la prima generație de oameni de afaceri din România. Acest lucru spune multe.

Spune multe numai dacă ne uităm la capitalizarea Bursei de Valori București, care este de doar 4 miliarde de dolari. Dacă ne uităm la Moscova vedem o capitalizare de 447 de miliarde de dolari, de peste 100 de ori mai mare decât a noastră în condițiile în care PIB-ul Rusiei e de 7 ori mai mare decât al României.

(...)

Probabil la prima generație de oameni de afaceri încă mai avem de așteptat pentru că și profilul investitorului american pe o piață ca a noastră este în special pe bursa de valori. Noi, la CCIR, identificăm pârghii de promovare a diplomației economice. Întotdeauna am pledat pentru un cod fiscal predictibil pentru că un cod fiscal este parte componentă a diplomației economice", a explicat Mihai Daraban.

Totodată, președintele CCIR a mai precizat că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la mai multe domenii, iar statul trebuie să se axeze pe servicii, nu pe vânzări, asta întrucât România nu prea are ce vinde.

Statisticile Eurostat arată că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la inovare și cercetare, ceea ce înseamnă lipsă de brand românesc. Suntem pe ultimul loc la productivitatea muncii. Suntem pe ultimul loc la digitalizarea administrativă, adică birocrație.

Trebuie să ne axăm pe piața de servicii, nu pe vânzări. Asta pentru că nu prea avem ce vinde. Trebuie să înțelegeți că nu avem în subsol la CCIR 100 de agenți economici captivi iar în cazul în care dumneavoastră ne cereți 15-20-25, pentru a reprezenta țara noastră într-o reuniune economică, mai eliberăm din ei. Dați-ne ponturi, ca să știm ce se caută în anumite piețe!”, a transmis Mihai Draban diplomaților români prezenți la eveniment.

Daraban a mai prezentat cifre îngrijorătoare în cee ace privește firmele cu capital românesc. El a mai transmis că ”nu există apărător mai vehement decât mine” al capitalului românesc, dar a subliniat totodată importanța capitalului străin pe piața din România.

”Din punct de vedere al exportatorilor, în primele 100 de companii din România, găsim doar 6 firme cu capital autohton. Aceste cifre datează din 2016. Între timp două au intrat în insolvență. Nu există apărător mai vehement al capitalului autohton decât mine, dar trebuie să nu ignorăm importanța capitalului străin. Trebuie să adaptăm politica guvernului la realitatea din teren. Este important să cunoaștem aceste cifre, ca să putem știi cu cine mergem înainte", a transmis președintele CCIR.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel