Insuficiența cardiacă, ce reprezentă 32% din numărul total de decese care puteau fi evitate la persoanelor cu vârsta sub 75 de ani, a reprezentat de departe cea mai mare pondere a deceselor evitabile în UE. Pe locurile următoare sunt: accidente vasculare cerebrale 16%, cancere colono-rectale 12%, cancer de sân 9%, boli hipertensive 5% și pneumonie 5%.
Proporțiile deceselor potențial evitabile prin asistența medicală variază considerabil între statele membre ale Uniunii Europene. Cea mai mare parte a deceselor care puteau fi evitate a fost înregistrată în România 48,6%, urmată de Letonia 47,5% și Lituania 47,0%. În cealaltă parte a clasamentului, cotele sunt: în Franța 23,6%, în Belgia 26,0%, în Danemarca 26,6% și în Polonia 29,9%. Toate informațiile se regăsesc într-un raport publicat de Eurostat, din iunie 2018, cu date din 2015.
La nivel comunitar, majoritatea deceselor de acest tip înainte de vârsta de 75 de ani se datorează atacurilor de cord ischemice. Modul de evitare a deceselor se datorează sistemelor de sănătate rapide și eficiente din fiecare țară care a participat la analiză.
Pe de altă parte, raportul include, de asemenea, date privind decesele care puteau fi evitate, nu numai rapid și eficient, ci și cu investiții în politicile de sănătate, tehnologie și prevenire. Cele mai bune rapoarte în acest sens sunt furnizate de Italia, Cipru, Spania și Malta, iar cele mai grave sunt cele din Lituania, Ungaria, Letonia și România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News