România era, în 2012, țara europeană cu cea mai mare scădere a prețului alimentelor. În 2013, situația e cu totul diferită.
Românii au cheltuit pe legume, în luna februarie, cu 25,7% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Comisiei Europene, România are cea mai mare creșere de preț din toată Uniunea, legumele scumpindu-se, în medie, cu 4%.
În februarie 2012, România raporta cea mai mare scădere de preț la legume din UE, de 23,6% față de aceeași perioadă a lui 2011. Majorările au apărut începând cu luna august 2012, cu 6,3%, crescând progresiv până la 20,8% în decembrie 2012.
De Ce au crescut prețurile în acest ritm
Reprezentanții producătorilor de legume spun că explicația majorării prețurilor este reprezentată de scăderea producției locale. Scumpirea prețului gazelor și a imputurilor sunt câteva cauze.
Pe de altă parte, nici importatorii nu mai aduc cantități importante în România, pentru că nu mai au piață de desfacere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News