Guvernul României a anunţat concluziile întâlnirii dintre premierul Nicolae Ciucă şi cei de la Romelectro, Hidroconstruct, Hidroelectrica, CE Oltenia şi CE Hunedoara. Au fost anunţate primele măsuri pentru diminuarea dependenţei energetice faţă de Rusia.
"Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții companiilor Romelectro, Hidroconstruct, Hidroelectrica, CE Oltenia și CE Hunedoara, pentru a identifica soluțiile de dezvoltare a capacității naționale de producere a energiei electrice. La discuții au participat și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, miniștrii Energiei, Virgil Popescu, Mediului, Tanczos Barna, și Jutiției, Cătălin Predoiu.
Cu această ocaziie, au fost analizate solutiile de crestere a nivelului de independență energetică a României, încă din acest an.
Astfel, din luna mai, CEO Oltenia își va crește capacitatea de producție cu 300 MW, iar până la sfârșitul anului, darea în folosință a Centralei de la Iernut va furniza alți 210 MW. Investițiile pentru obținerea energiei din sistemul hidro vor asigura alți 200 de MW, începând cu anul viitor.
Totodată, Guvernul va intensifica planurile de investiții din Fondul de Modernizare, pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei, inclusiv din surse regenerabile.
Astfel, încă de la începutul acestui an, CE Oltenia a depus proiecte în valoare de 1,4 miliarde euro, din care 895 milioane de euro din Fondul de Modernizare. Alte 400 de milioane de euro vor fi alocate proiectelor depuse de Transelectrica, la care se vor adăuga cele 1,1 miliarde euro pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a energiei electrice.
În această lună, vor fi lansate apeluri de proiecte în domeniul energei în valoare de 960 milioane euro, care vor genera o capacitate suplimentară de producere a energiei electrice de 260 MW.
Din Fondul de Modernizare, în această toamnă vor fi puse la dispoziție alte 2,8 miliarde euro pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei", transmite biroul de presă al Guvernului.
Conform ACER, cea mai scăzută dependență de gazul rusesc o au România și Olanda, iar Georgia, Irlanda și Ucraina figurează cu aproape dependență zero cu mențiunea că acestea din urmă achiziționează gaze naturale de la UE încă din 2015, după conflictele anterioare din Crimeea cu Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News