EXCLUSIV  România prinde hoții de lemne cu Google. Fechet: Într-o singură lună, am trimis procese verbale de contravenție de 4 milioane de lei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a vorbit despre hoții de lemne din țara noastră și modul în care se încearcă stoparea acestei situații.

"Trasabilitatea este extrem de importantă şi în România avem acest SUMAL pe care nu îl are nimeni în lume. Cu alte cuvinte, a asigura, de la momentul exploatării şi până când îţi ajunge în fabrică, chiar dacă a mai trecut prin încă trei depozite, trasabilitatea lemnului nu este deloc puţin lucru. Însă nu e suficient, pentru că hoţii de lemne mereu găsesc instrumente şi, indiferent câtă legislaţie scrii şi indiferent cât de tare complici lucrurile... Atenţie! Și pentru cei cinstiţi.

Pentru că şi la braconaj, şi la furtul de lemne, 99% respectă regulile, 1% nu. Şi pentru aia 1% care nu le respectă eu le fac viaţa grea şi celorlalţi 99%. Și, atunci când luăm decizii de suprareglementare, de sarcini în plus, de oameni noi pe care trebuie să îi angajez să mai facă o operaţiune, să mai măsoare ceva, să mai facă ceva, atunci trebuie să ne gândim bine înainte. Pentru că trebuie să păstrăm şi competitivitatea firmelor româneşti şi, chiar dacă sunt ministrul Mediului, nu pot să nu mă gândesc şi la acest lucru.

Însă vă dau un exemplu... Dincolo de lucrurile despre care am mai vorbit şi pe care le facem deja, la hărţile satelitare - adică să prinzi hoţii din satelit - deja lucrăm. Au trecut 4-5 luni din cele 13 luni de contract până când e gata acel sistem. La punctele de monitorizare video inteligente - camere video care văd dacă ai lemne sau nu în maşină, care îţi văd numărul de înmatriculare, care citesc în SUMAL şi dau alertă dacă e cazul - contractul este atribuit, se lucrează deja la acel sistem.

Nu discut poveşti. Discut de oameni care, în acest moment sunt la lucru şi dezvoltă aceste sisteme. La monitorizare, folosind tehnologie LiDAR, suntem foarte aproape. Am cumpărat mare parte din echipamente. Urmează să cumpărăm acei senzori - unii vor fi la sol, alţii aeropurtaţi.

"În 0,64 secunde, compania îmi dă un raport"

Ne facem treaba şi din punctul ăsta de vedere şi cred că nu au trecut trei săptămâni de când am semnat un contract cu Google - cred că pot să zic aici. Este cea mai importantă companie care poate să interpreteze, folosind inteligența artificială, imagini. Pentru că am constatat că aveam în SUMAL, în fiecare lună, 400.000 de avize de transport - adică 1.600.000 de fotografii - şi aveam mai mulţi colegi care stăteau şi dădeau click, click, click, până stricau mouse-ul. Imaginaţi-vă să verifici 1.600.000 de fotografii... Numai dacă nu ești sănătos la cap.

Atunci, ne-am gândit care este cea mai performantă companie de lume care ar putea să se uite. În 0,64 secunde, compania îmi dă un raport în care îmi spune: aici există o suspiciune de fraudă, aici vezi că nu a respectat legea, aici vezi că şi-a băgat poze din altă parte. Am început deja să transmitem procesele verbale de contravenţie. Într-o singură lună, am trimis procese verbale de contravenţie de 4 milioane de lei. Legea spune că, atunci când încarci o maşină cu lemne, tu eşti obligat să respecţi anumite reguli în lipsa cărora ești sancţionat contravenţional", a explicat Mircea Fechet, la DCNews TV.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel