România, prinsă în incendii masive de vegetație: Intervenții de urgență cu pompieri, elicoptere și avioane. Păduri și cimitire distruse

Sursa Foto: Facebook IGSU
Sursa Foto: Facebook IGSU

Se desfășoară intervenții intense pentru a stinge incendiile masive din cinci județe.

Se desfășoară intervenții intense pentru a stinge incendiile masive care pun în pericol orașele Reșița și Târgu Jiu. Sute de pompieri și voluntari acționează miercuri pentru a controla flăcările care amenință locuințele oamenilor. Elicoptere și avioane au fost mobilizate pentru a încerca să stingă incendiile. Sute de hectare din cinci județe au fost afectate. Pompierii avertizează că focurile au izbucnit în principal din cauza oamenilor care curăță terenurile și incendiază vegetația.

Incendii masive de vegetație au devastat județele Mehedinți, Gorj și Caraș-Severin. Miercuri, la ora 8:30, un elicopter de recunoaștere a fost trimis în misiune pentru a evalua situația. Șeful ISU Reșița a informat că, deși mai sunt câteva focare active în păduri, nu există riscul ca flăcările să ajungă la case.

Marți, un incendiu de vegetație uscată a început pe dealurile din zona Câlnic la periferia municipiului Reșița. Flăcările s-au extins pe pantele de la marginea orașului, punând în pericol locuințele din vecinătate. Locuitorii din Câlnic au vigilat întreaga noapte pentru a împiedica extinderea focului către casele lor.

Unul din cimitirele din zonă a fost ars.

Pentru a combate incendiul din zona Câlnic, au fost mobilizate 13 autospeciale de stingere și peste 50 de pompieri militari. Aceștia au beneficiat de suportul pompierilor de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Reșița, al pădurarilor de la Ocolul Silvic Reșița, al voluntarilor de la SPSU ARTROM și al zecilor de cetățeni care s-au alăturat efortului. De asemenea, în zonă a sosit un elicopter de stingere echipat cu sistemul Bambi Bucket IGAV, care poate transporta și arunca 5 tone de apă la o singură operațiune.

La Târgu-Jiu, câteva locuințe sociale au fost aproape de a fi incendiate după ce vegetația de la periferia orașului a luat foc.

În Mehedinți pădurea arde de aproape o săptămână.

În județul Vâlcea, zeci de hectare de pădure și vegetație au fost cuprinse de flăcări în zona Valea Oltului.

Principala cauză a incendiilor: igienizarea terenurilor

În ultimele 24 de ore, echipele de salvatori au realizat 230 de misiuni de stingere a incendiilor și au gestionat peste 1.350 de intervenții SMURD. Dintre acestea, 1.341 au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 11 pentru descarcerare. De asemenea, echipele noastre au efectuat 31 de misiuni de deblocare sau salvare și alte 186 de intervenții pentru sprijinul comunităților, conform informațiilor furnizate de IGSU.

"Pe fondul temperaturilor ridicate, lipsei precipitațiilor și intensificărilor vântului, incendiile de vegetație înregistrate în ultimele 24 de ore au afectat suprafețe mari de teren. Astfel, pompierii au desfășurat 177 de intervenții pentru lichidarea focarelor care au cuprins mai bine de 1.000 ha de teren.

Astfel de incendii de fond forestier au avut loc, ieri, în județele Bihor, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj și Vâlcea, zone în care au fost mobilizați pompieri militari și voluntari, polițiști, silvicultori, cetățeni și reprezentanți ai administrației publice locale, dar și tehnică specifică din cadrul instituțiilor implicate.

Echipajele au acționat atât terestru, cât și aerian, prin intervenția elicopterelor Black Hawk aflate în dotarea Inspectoratului General de Aviație din MAI și a aeronavelor din cadrul Ministerului Apărării Naționale", potrivit sursei citate.  

Cauza principală a incendiilor de vegetație uscată este curățarea terenurilor și arderea vegetației. "Această practică este periculoasă și, în condiții de vânt sau temperaturi ridicate, focul poate scăpa de sub control și se poate extinde foarte rapid", precizează IGSU.

În România, arderea vegetației este interzisă de lege, iar încălcarea acestei interdicții atrage sancțiuni severe. Persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei, în timp ce persoanele juridice pot fi sancționate cu sume între 50.000 și 100.000 de lei. Aceste reglementări au fost introduse pentru a preveni practicile riscante și pentru a proteja atât mediul înconjurător, cât și siguranța publică, conform Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel