România are cea mai ridicată rată a accidentelor rutiere din UE. Potrivit datelor Eurostat publicate în aprilie 2024, în România există 86 de morţi în urma accidentelor rutiere la un milion de locuitori.
Comisarul de poliție Cristian Conțiu, șeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș, a declarat vineri, cu ocazia Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație, că în primele 10 luni ale acestui an, în județul Mureș, s-au înregistrat 135 de accidente rutiere grave, soldate cu 27 de decese.
"În primele 10 luni ale anului în curs, în judeţ au avut loc 135 de accidente rutiere grave, soldate cu 27 de persoane decedate, 124 de persoane rănite grav şi 59 de persoane rănite uşor. În perioada de referinţă, principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse în judeţul Mureş sunt abaterile săvârşite de biciclişti, neacordarea de prioritate pietonilor, viteza neregulamentară sau neadaptată şi indisciplina pietonală", a declarat comisar de poliţie Cristian Conţiu, într-o conferinţă comună susţinută cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş.
Poliţistul a arătat că abaterile bicicliştilor reprezintă 14% din totalul accidentelor rutiere grave, înregistrându-se 19 accidente grave, soldate cu 1 persoană decedată, 18 persoane rănite grav şi 2 persoane rănite uşor, în clasament urmând neacordarea de prioritate pietonilor, ce reprezintă 13% din totalul accidentelor rutiere grave, soldate cu 18 accidente grave, soldate cu 4 persoane decedate, 14 persoane rănite grav şi o persoană rănită uşor.
Viteza neregulamentară sau neadaptată reprezintă 13%, din totalul accidentelor rutiere grave din judeţul Mureş, înregistrându-se 18 accidente grave, soldate cu 5 persoane decedate, 20 de persoane rănite grav rănite şi 13 persoane rănite uşor, iar indisciplina pietonilor reprezintă 12% din totalul accidentelor rutiere grave, înregistrându-se 16 accidente grave, soldate cu 6 persoane decedate şi 10 persoane rănite grav.
"Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, numărul total al accidentelor grave produse în acest an, pe fondul principalelor cauze generatoare, înregistrează o uşoară scădere, de -1%. Pentru atingerea obiectivului asumat conform Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră în perioada 2019-2030, este necesar ca numărul persoanelor decedate din accidente rutiere să se reducă până în anul 2030 cu 50% faţă de anul de referinţă 2019.
În aceeaşi perioadă a anului 2019, în judeţul Mureş au fost înregistrate 40 de persoane decedate în accidente rutiere, comparativ cu 27 înregistrate în 10 luni 2024. De asemenea, numărul persoanelor rănite grav urmează un trend descendent din anul 2019, în prezent fiind înregistrate 124 de persoane rănite grav, comparativ cu 202 la 10 luni 2019", a spus comisar de poliţie Cristian Conţiu, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News