România, rating de țară negativ!

Rating-ul de țară al României a fost revizuit de către agenția Fitch la BBB-. 

Fitch Ratings a înrăutăţit, astfel, perspectiva atribuită României de la stabilă la negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă. Deși trebuia ca următoarea revizuire a ratingului României să fie în februarie 2025, agenția crede că evoluţiile din ţară justifică o astfel de deviere de la calendar.

Agenția de rating Fitch a stabilit un rating de țară negativ pentru România. Incertitudinea politică continuă ar putea afecta negativ consolidarea fiscală a țării, consideră agenția de rating. Raportul Fitch arată că ”incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale”. 

”Procesul alegerilor a fost anulat de Curtea Constituțională după victoria surprinzătoare din primul tur al candidatului ultranaționalist Călin Georgescu din cauza presupuselor ingerințe electorale străine/ruse”, notează agenția, acesta fiind unul din factorii care au contribuit la evaluarea negativă. 

Este notat și aspectul că mandatul actualului președinte, Klaus Iohannis, a fost prelungit, dar și că ”alegerile parlamentare desfășurate după primul tur al alegerilor prezidențiale au avut ca rezultat un Parlament mai divizat, cu o creștere a partidelor de extremă dreaptă, anti-UE, reflectând polarizarea crescândă a societății românești”. 

Agenția Fitch mai estimează că deficitul bugetar va crește la 8,2% din PIB în 2024, mai mult decât prognoza anterioară de 7,2%.

”Deși presupunem că consolidarea fiscală va începe în 2025, ne-am revizuit previziunile privind deficitul bugetar la 7,5% din PIB în 2025 și 6,8% în 2026”, precizează agenția. În opinia Fitch, consolidarea fiscală se va confrunta probabil cu compromisuri dificile din cauza potenţialului impact advers a creşterii economice deja reduse şi a riscului ca volatilitatea de pe pieţe să ducă la majorarea costurilor cu dobânzile, slăbind şi mai mult poziţia fiscală.

Creșterea cheltuielilor, inclusiv cu salariile din sectorul public și pensiile, va pune o presiune suplimentară asupra finanțelor publice, conform agenției de rating. ”Guvernul țintește o ieșire din procedura de deficit excesiv abia în 2031, prin aducerea deficitului sub 3% din PIB”, subliniază Fitch, care estimează datoria publică de la 49% în 2023 la 62% în 2026, peste media pentru ţările cu rating "BBB" de 56%, şi va continua să crească semnificativ, la aproximativ 70%, până în 2028. 

Printre factorii care, în opinia Fitch, ar putea duce la retrogradarea ratingului, se află continuarea creşterii rapide a datoriei guvernamentale pe termen mediu, pe fondul eşecului implementării măsurilor care susţin o consolidare fiscală credibilă şi susţinută, sau o creştere economică slabă, şi efecte negative la adresa stabilităţii macroeconomice, de pe urma şocurilor politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel