România a fost reprezentată la televiziunea sud-coreeană în mod stereotipic printr-o imagine cu Dracula.
„Televiziunea Sud Coreană (MBC), pentru a informa mai profund telespectatori, la deschiderea olimpiadei din Tokio, lângă sportivi din România a postat o poză cu actorul Lugosi Bela, care a interpretat ani de zile la Hollywood rolul lui Dracula. Măi prieteni coreeni, România prezentat cu un actor? Cu un ungur? Canalul TV mai târziu și-a cerut scuze!”, a transmis actorul Attila Gáspárik, pe Facebook.
O televiziune sud-coreeană își cere scuze pentru că a stereotipizat România, Ucraina și Italia, în deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Televiziunea sud-coreeană care a folosit stereotipuri pentru a prezenta diferitele țări participante la Jocurile Olimpice de la Tokyo și-a cerut scuze. Conform BBC, Italia a fost reprezentată printr-o felie de pizza, România a fost asociată cu celebrul Dracula, iar Ucraina a fost prezentată prin tragedia de la Cernobîl.
Postul MBC și-a cerut scuze pentru că i-a deranjat pe telespectatori, după ce multe plângeri au denumit reprezentările drept „ridicole” și „jignitoare”. Televiziunea a explicat că a vrut să îi ajute pe privitori să înțeleagă mai bine ce țară este prezentată în acel moment, însă în această încercare a făcut o „greșeală fără scuză”. Într-un comunicat publicat pe Twitter, MBC a spus că decizia a arătat lipsă de respect pentru țările respective. În plus, s-a pornit o anchetă internă pentru a se descoperi cine a venit cu ideea. Și președintele MBC este așteptat să își ceară scuze publice, luni.
Jurnalistul Raphael Rashid a fost cel care a decis că trebuie să atragă atenția asupra derapajului stereotipic. Acesta a început discuția pe Twitter, arătând că MBC ar fi folosit orice eveniment pentru a-i ajuta pe telespectatori să recunoască țara, inclusiv revolte civice din acea națiune. Este cazul atleților din Haiti, a căror țară a fost reprezentată printr-o „situație politică instabilă fiindcă președintele a fost asasinat”.
Nici cu Siria nu a fost prea dulce televiziunea, ținând cont că descrierea a fost „Un război civil are loc de zece ani încoace”. „Nu cumva ați luat prima poză care apărea pe Google?”, a întrebat un utilizator, pe Twitter.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu