Corina Crețu, comisarul european pentru politica regională a susţinut că România risipește fondurile UE, iar Moldova merită mai mult.
Publicitate
Comisarul român Corina Crețu dorește ca țara sa să profite din plin de finanțarea UE oferită și de îndeplinirea de către Moldova a criteriilor de aderare a blocului, pentru a debloca și mai mult finanțare, relatează euractiv.com.
Astfel, comisarul european pentru politica regională Corina Crețu, a criticat vineri încă o dată guvernul român pentru faptul că nu a utilizat pe deplin finanțarea UE, invocând un proiect de drum în desfășurare ca prim caz.
Autostrada Est-Vest, care circulă între Târgu Mureș și Iași, este menită să conecteze regiunile Transilvaniei și Moldovei, dintre care cele din urmă se învecinează cu Republica Moldova. Drumul, lung de 318 km, are costuri estimate de peste 4 miliarde de euro. Dar Crețu a dezvăluit în cursul unei vizite în România săptămâna aceasta că Bucureștiul încă nu a depus o cerere de finanțare UE, adăugând că, de la începutul mandatului său în 2014, România a depus doar patru cereri de finanțare pentru proiecte majore de infrastructură.
Nici una dintre acestea nu este legată în nici un fel de România-vecină Moldova, care încă mai are speranțe de aderare la UE și care beneficiază de finanțare regională acordată în baza acordului de asociere cu Chișinăul.
Criteriile de aderare
Corina Crețu, care a vizitat Republica Moldova săptămâna aceasta și sa întâlnit cu premierul Pavel Filip, a subliniat că modernizarea alimentării cu apă și îmbunătățirea sistemelor energetice beneficiază deja de asistența UE, dar a adăugat că speră Moldova să îndeplinească criteriile de aderare cât mai curând posibil.
"Vrem ca Republica Moldova să îndeplinească cât mai curând posibil criteriile de aderare, deoarece statutul de membru asociat, instrumentul de finanțare nu este atât de mare", a spus Creţu.
Moldova, pe drumul integrării
Premierul moldovean, Filip, a confirmat, la o conferință de presă comună, că țara sa rămâne angajată în integrarea europeană, insistând că banii din UE pot face multe pentru a beneficia de cetățenii moldoveni.
"UE ne oferă ocazia de a accesa fonduri și, bineînțeles, depinde de potențialul nostru de a valorifica aceste fonduri", a declarat Filip, amintind sistemele de canalizare și eficiența energetică drept două domenii esențiale care vor avea impact asupra a peste 200.000 de cetățeni.
Un sondaj recent a arătat că 60% dintre moldoveni vor vota pentru aderarea la UE, deși țara, cea mai săracă din Europa, rămâne cu mult în urma altor națiuni, iar discuțiile de aderare rămân o perspectivă îndepărtată.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu