EXCLUSIV  România, rol în regiune în cazul unui conflict NATO - Rusia. H.D. Hartmann: Pivotul se va afla aici

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

H.D Hartmann, analist de politică externă, a sesizat o nuanţă în discursul secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, de la Bucureşti.

"A venit în pregătirea întâlnirii de la Bruxelles, de pe 21-22 octombrie de la Bruxelles a miniştrilor de apărare din statele membre NATO. A făcut o vizită în flancul estic, nu în zona est-europeană. E o diferenţă de nuanţă geo-strategică. A început cu Georgia, unde a semnat un acord de colaborare pentru a pregăti soldaţii georgieni, mai ales pe cei de pe frontul cu Rusia. În Ucraina a declarat că nu există stat care să aibă drept de veto la intrarea Ucrainei în NATO. E o exagerare, pentru că Ungaria deja a spus că Ucraina nu merită să fie în NATO, aşa că nu ştiu cum poate SUA să împună unui alt stat membru să nu spună NU. O astfel de declaraţie mi se pare hazardată în raport cu relaţiie SUA cu Europa. Ulterior, a venit în România", a spus H.D. Hartmann într-un interviu exclusiv pentru Defense România şi DC NEWS. 

Declaraţia care schimbă totul pentru România. "Nuanţă de leadership"

"Eu am declarat ieri la intervenţia candidatului la Ministerul de Externe, Dan Barna, că a spune că SUA şi-a luat mâna de pe regiunea europeană este un non-sens. Dar că există un pivot fundamental de strategie, care include ţările riverane Mării Negre, este clar că se întâmplă. Secretarul de stat al apărării nu s-a dus nici în Cehia, vechii lui prieteni, s-a dus doar în ţările riverane, fără Bulgaria. Obiectivul acestei vizite e întărirea politicii americane la Marea Neagră împotriva Rusiei.

La Bucureşti a făcut o nuanţă care este, din punctul meu de vedere, de leadership. A dat României rolul de leadership. Adică într-un ipotetic conflict cu Rusia, România va avea un rol de leadership al acestui front. Această frază anunţă de fapt o structura a autorităţii în cazul unui conflict ipotetic cu Rusia. Noi nu ne aflăm într-un conflict cald cu Rusia, ca Georgia şi Ucraina, ci mai degrabă în unul rece. Dar această frază mă face să cred că pivotul care are loc dinspre interiorul continentului european spre malurile Mării Negre se va afla în România", a mai punctat analistul.   

“Aş vrea să recunosc rolul României de lider în regiune în ceea ce priveşte securizarea infrastructurii sale critice în faţa actorilor maligni, mai ales legea dumneavoastră privind 5G. Aceasta nu doar protejează România, ci şi întăreşte apărarea noastră colectivă”, a spus Lloyd J. Austin III.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel