România salvează Moldova: 60% din energia electrică vine de peste Prut, iar cetățenii economisesc pentru a rezista crizei

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @wirestock
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @wirestock

Solidaritatea energetică dintre România și Republica Moldova prinde contur, în contextul în care România asigură 60% din necesarul de energie al Moldovei. Totodată, basarabenii răspund apelurilor autorităților de a economisi curentul electric pentru a evita majorări drastice de tarife și posibile deconectări.

Citește și: Ce spune Spitalul de Psihiatrie Sibiu despre infirmierul condamnat la 18 ani pentru violarea a patru paciente

Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei al Republicii Moldova, a declarat că cetățenii dau dovadă de responsabilitate și reduc consumul de energie în orele de vârf.

„De la introducerea stării de urgență și a campaniei de informare, observăm că vârfurile de consum nu mai sunt atât de ascuțite, iar consumul este sub graficul planificat. Este contribuția consumatorilor, iar pentru asta le mulțumim”, a subliniat Borosan în cadrul emisiunii „Spațiul public” de la Radio Moldova.

Potrivit oficialului, reducerea consumului în intervalele de vârf este crucială pentru stabilitatea sistemului energetic. „Trebuie să reducem vârfurile de consum, în caz contrar există riscul să nu avem capacitatea de import necesară. Iar dacă energia este disponibilă, atunci este mult mai scumpă”, a explicat secretarul de stat.

Vineri, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat tarifele la energia electrică: 4,10 lei/kWh (fără TVA) pentru consumatorii Premier Energy și 4,68 lei/kWh (fără TVA) pentru cei din nordul Moldovei.

În același timp, aproape 60% din energia electrică necesară pe malul drept al Nistrului este importată din România. Datele oficiale arată că, pe 3 ianuarie 2025, consumul de energie al Moldovei a crescut cu 8,3% față de ziua anterioară, ajungând la aproape 15,1 milioane MWh.

Energia livrată de România provine din tranzacții pe piețele spot operate de OPCOM și din contracte bilaterale cu producători români.

Pe de altă parte, centrala MGRES din Transnistria, care asigura anterior 80% din necesarul energetic al Moldovei, și-a suspendat producția din cauza întreruperii livrărilor de gaze de către Kremlin. În prezent, locuitorii din teritoriul controlat de Tiraspol se confruntă cu frigul, în timp ce liderii proruși refuză ajutorul oferit de Chișinău sau Uniunea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel