România poate fi sancţionată de Uniunea Europeană, după ce a dispus punerea în aplicare a unei directive UE cu o întârziere de aproape 2 ani de zile.
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută şi este în vigoare din 21 iulie 2019.
Numai că punerea în aplicare a directivei s-a făcut cu 755 de zile întârziere, iar acum România poate fi sancţionată cu o amendă de 6000 de euro pentru fiecare zi de întârziere.
Asta înseamnă, conform unui calcul simplu, o amendă de 4,5 milioane de euro pentru stat.
Întârzierea este atât de mare, încât, între timp, ca urmare a dezvăluirilor din investigaţia Panama Papers şi a atacurilor teroriste din Europa, CE a propus deja altă directivă, care a intrat în vigoare în 9 iulie 2018 şi pe care statele UE trebuie să o implementeze până pe 10 ianuarie 2020.
În acest caz, Comisia Europeană cere magistraţilor de la Curtea de Justiţie a UE:
- Să constate că România şi-a încălcat obligaţiile care-i reveneau în acest caz.
- Să oblige România la plata unor penalităţi pe zi de întârziere pentru încălcarea obligaţiei de comunicare a măsurilor de transpunere a Directivei 2015/849/UE în cuantum de 21.974,40 euro/zi, de la data pronunţării hotărârii în prezenta cauză.
- Să oblige România la plata unei sume forfetare, bazate pe un cuantum zilnic de 6.016,80 euro, înmulţit cu numărul zilelor care s-au scurs începând din ziua următoare expirării termenului de transpunere stabilit în directiva în cauză până la data îndeplinirii obligaţiilor de către România sau, în lipsa îndeplinirii obligaţiilor, până la data pronunţării hotărârii de către Curte, sub rezerva depăşirii sumei forfetare minime de 1.887.000 de euro.
- Să condamne România la plata cheltuielilor de judecată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News