România scapă de recesiune, Ungaria și Cehia se afundă în ea

euro dc3
euro dc3

Agenția Reuters informează că România a ieșit din recesiune în 2012, dar Cehia și Ungaria au economii în cădere liberă, consumatorii celor două state ajungând la criza din zona euro

Situația internă din Cehia și Ungaria este străbătută de curentul unei îngrijorări generale în legătură cu lipsa unor soluții ce pot preconiza ieșirea din secesiune. Aceasta a scăzut exportul de mărfuri din cele două state în țări ale Uniunii Europene, guvernele adoptând și ele măsuri de auteritate ce pot afecta alți potențiali factori de creștere. Reducerile de cheltuieli și taxe impuse pentru a contracara efectele crizei, nu au făcut decât să "ajute" Cehia, România și Ungaria să intre în zona roșie, în timp ce fostul lider al creșterii economice din UE, Polonia, se îndreaptă și el către o scădere rapidă. Din această cauză, au fost puse presiuni pe băncile centrale ale statelor pentru a aborda politici mai lejere.

Ungaria și Cehia și-au văzut fiecare economiile scăzând cu 0,2% între lunile Aprilie și Iunie, în comparație cu ultimele trei luni precedente scăderii. În ambele țări, dovezile unei scăderi economice se remarcă în vânzări, contrucții, investiții și nu numai. "La prima vedere, ar fi tentant să conchidem că Ungaria și Cehia au suferă scăderi în multe domenii, pentru că au cele mai deschise economii , dar dacă ne uităm la date, observăm că asta se întâmplă și din cauza austerității din interiorul țărilor respective," a declarat economistul londonez Neil Shearing. "Dacă bănuielile ni se confirmă, nicio o economie nu va fi imună scăderii. În interiorul acestei regiuni, cele mai vulnerabile par a fi România și Ungaria," a mai adăugat englezul.

România - în pragul stabilității

După cum anunță date publicate astăzi, România a ieșit tehnic din recesiune, economia crescând cu 0,5% față de trimestru trecut și cu 1,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cifra mai mare decât era așteptată, a ridicat cursul leului, după căderea istorică de săptămâna trecută. Se pare că țara referendumului etern are creșterea economică invers proporționată cu actualul conflict intern, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional în România, Erik Vrijer, declarând astăzi că țara noastră are un curs monetar aproape de echilibru și că după rezolvarea problemelor politice se va putea vorbi despre o apreciere a leului. Acesta a susținut că deficiențele economice ale țării, se datorează neliniștilor interne, zonei de criză a euro și secetei care a lovit vizibil agricultura țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel