România se împrumută 100.000.000 de euro de la Banca Mondială

foto: Freepik
foto: Freepik

România va primi un împrumut de 100 de milioane de euro de la Banca Mondială (Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - BIRD), pentru îmbunătăţirea serviciilor judiciare.

Potrivit Acordului ratificat prin lege, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis, Ministerul Justiţiei este desemnat agenţie de implementare şi în această calitate i se deleagă întreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea Proiectului privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare.

Astfel, Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Justiţiei un acord subsidiar, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în implementarea Proiectului şi în aplicarea Acordului de împrumut, informează Agerpres. Ministerul Justiţiei va implementa Proiectul prin Direcţia de implementare a proiectelor finanţate din împrumuturi externe, existentă în structura acestuia, astfel cum este prevăzut în Acordul de împrumut.

De asemenea, Ministerul Justiţiei va menţine Direcţia de implementare a proiectelor finanţate din împrumuturi externe pe toată durata implementării Proiectului, cu atribuţii, structură şi resurse satisfăcătoare pentru BIRD.
Cheltuielile reprezentând contravaloarea în lei a sumei împrumutului vor fi acoperite din bugetul Ministerului Justiției, în limitele alocate anual cu această destinație de la bugetul de stat.

Finanțarea proiectului din partea României se va realiza prin bugetul de stat, gestionat de Ministerul Justiției, în suma echivalentă în lei a 34 de milioane de euro. Această sumă include costurile asociate serviciilor și despăgubirilor în conformitate cu procedura de expropriere stipulată de legea privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară pentru realizarea unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, sunt cuprinse în această sumă cheltuielile salariale ale personalului Direcției de implementare a proiectelor finanțate din împrumuturi externe din cadrul Ministerului Justiției.

La ce vor folosi banii

Suma împrumutată și transferată în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanțelor la Banca Națională a României va fi utilizată conform necesităților de finanțare ale deficitului bugetului de stat și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale, conform prevederilor Ordonanței de Urgență privind datoria publică.

Plata serviciului datoriei publice aferente împrumutului, incluzând rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, comisioanelor și altor costuri asociate, se va realiza în conformitate cu legislația în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul specific finanțărilor rambursabile contractate de Guvernul României prin Ministerul Finanțelor. Eventualele amendamente la conținutul Acordului de împrumut cu BIRD, care nu conduc la majorarea obligațiilor financiare ale României față de această instituție, vor fi convenite de Guvern prin intermediul Ministerului Finanțelor și aprobate prin Hotărâre a Guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel