Ministerul Sănătăţii informează că a organizat echipe mobile pentru triajul epidemiologic al refugiaţilor ucraineni.
Ministerul Sănătăţii (MS) informează, printr-un comunicat transmis sâmbătă seara, că a organizat echipe medicale mobile pentru efectuarea triajului epidemiologic şi evaluarea stării de sănătate a refugiaţilor din taberele organizate de DSU şi asigurarea testării acestora pentru COVID-19.
"Ministerul Sănătăţii a organizat prin direcţiile de sănătate publică din judeţele de la frontiera cu Ucraina şi judeţele învecinate cu acestea, echipe medicale mobile pentru efectuarea triajului epidemiologic şi evaluarea stării de sănătate a refugiaţilor din taberele organizate de DSU şi asigurarea testării acestora pentru COVID-19", menţionează comunicatul MS.
Conform sursei citate, persoanele care vor avea nevoie de asistenţă medicală vor fi îndrumate către unităţile sanitare din zonă. De asemenea, comunicatul MS subliniază că accesul la servicii de sănătate pentru cetăţenii ucrainieni este similar cu cel pentru cetăţenii români şi se face pe baza convenţiilor existente.
"Societatea Antibiotice SA, aflată în patrimoniul MS, a trimis deja în Ucraina prin punctul de frontieră Siret, antibiotice orale şi injectabile pentru 5.000 pacienţi. În prezent, Ministerul Sănătăţii centralizează cererile de echipamente şi materiale sanitare din partea Ucrainei pentru a le onora în perioada imediat următoare. De asemenea, se întocmeşte lista de spitale în care vor primi asistenţă medicală răniţii ucrainieni", se mai arată în comunicatul menţionat, conform Agerpres.
Cetăţenii ucraineni care ajung pe teritoriul României au dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe perioada şederii în ţara noastră, iar în cazul celor care doresc să obţină statutul de refugiat se aplică prevederile legale specifice în vigoare, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vineri, la finalul şedinţei task-force pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară din Ucraina.
El a subliniat că în pachetul de informaţii pe care-l vor primi aceştia la intrarea în ţară se va regăsi şi o secţiune dedicată accesului la servicii medicale.
"Deja am făcut publice, în cursul zilei de ieri, câteva dintre măsurile pe care le-a luat Ministerul Sănătăţii ca urmare a situaţiei de război din Ucraina. (...) O să vă spun şi câteva lucruri noi legate de accesul la asistenţă medicală al cetăţenilor ucraineni. (...) Marea majoritate a celor care au sosit în România, fie că au venit direct din Ucraina, fie că au venit din Republica Moldova, au fost persoane care nu au solicitat statutul de refugiat în România, doar 11 solicitări de azil, ce ne-a determinat să găsim toate căile prin care oamenii care vin din Ucraina să beneficieze de servicii medicale", a spus Alexandru Rafila printre altele, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News