România se va implica activ în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, spune ministrul Afacerilor Externe

Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a participat, în perioada 20-21 iunie 2023, la Conferința privind reconstrucția Ucrainei (Londra, Regatul Unit), eveniment care a reunit participanți de nivel înalt din aproximativ 60 de state și 30 de organizații internaționale, precum și reprezentanți ai sectorului privat, mediului academic și societății civile, conform MAE. 

Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, România a fost alături de Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei şi va fi parte activă în procesul de reconstrucţie a acesteia.

Ministrul a transmis că au trecut '16 luni de atacuri continue împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, 16 luni de crime de război îngrozitoare, cel mai recent exemplu fiind distrugerea barajului de la Nova Kakhovka'.

Odobescu a mai transmis că procesul de reconstrucţie a Ucrainei ar trebui să includă, ca prioritate, îmbunătăţirea conectivităţii cu Uniunea Europeană prin intermediul statelor vecine în ceea ce priveşte coridoarele de transport, energia, domeniul digital, iar această perspectivă de conectare trebuie să fie extinsă şi în Republica Moldova.

În contextul participării la conferinţă, ministrul român a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba. Luminiţa Odobescu a reconfirmat, în acest context, 'sprijinul deplin şi neabătut al României pentru integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei', informează MAE.

Ministrul a apreciat efortul autorităţilor de la Kiev pentru îndeplinirea recomandărilor enunţate de Comisia Europeană în luna iunie anul trecut în contextul acordării statutului de stat candidat Ucrainei.

Odobescu vorbit şi despre problema respectării integrale a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi a punctat importanţa angajării celor două state într-un dialog susţinut pe acest subiect. Luminiţa Odobescu a exprimat aşteptarea părţii române pentru o decizie cât mai grabnică a Ucrainei legată de recunoaşterea inexistenţei aşa-zisei 'limbi moldoveneşti', a mai transmis MAE, potrivit Agerpres.

VEZI ȘI: Klaus Iohannis, întâlnire cu ambasadorii statelor membre UE. Unul dintre subiectele abordate a fost aderarea României la spațiul Schengen 

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 21 iunie 2023, întrevederea cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București organizată cu prilejul încheierii, la finalul lunii iunie, a mandatului Președinției suedeze a Consiliului UE. Acesta a adus în discuție și subiectul Schengen și a transmis că speră ca anul acesta să fie adoptată o decizie pozitivă privind aderarea României la Schengen. ...Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel