Statul român se va îndatora în 2012 cu o sumă de minimum 16,13 miliarde de euro, pentru a reuşi să plătească datoriile făcute până acum prin creditele vechi, dar şi pentru a acoperi deficitul bugetar. Astfel, un studiu arată că România se va datora, în medie, peste 30.000 de euro pe minut.
Partea îngrijorătoare a acestor date statistice este aceea că, din totalul de bani care vor fi împrumutaţi, aproximativ 2,6 miliarde de euro vor fi folosiţi doar pentru a acoperi dobânzile împrumuturilor deja contractate. Suma atinge chiar bugetul actual alocat unor ministere, informează Gandul.
Deşi ponderea datoriei publice în produsul intern brut este de circa 40%, adica cu mult sub pragul de 60% impus în Tratatul de la Maastricht pentru aderare, ritmul de creştere a gradului de îndatorare este unul de ridicat.
Mai mult decât atât, o mare parte din suma împrumutat prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional în 2011 nu a fost folosită. A fost atrasă, dar nu a fost cheltuită, ea aflându-se la BNR şi în acest moment.
"În ceea ce priveşte plăţile în lei nu se poate pune problema unei eventuale incapacităţi de plată atât timp cât, ca soluţie de ultimă instanţă, BNR poate tipări, pur şi simplu, banii necesari. Uitaţi-vă ce face Fed", a declarat Matei Păun, managing partner BAC Investment, pentru sursa citată.
"Nivelul datoriei publice este relativ sub control. Problema ar putea apărea, dacă ne uităm la Grecia, din ponderea datoriei în valută, în euro în special, care este destul de mare în România", a continuat economistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu