Urmărește emisiunea live


România şi-a dat acordul pentru ca navele încărcate cu cereale să poată tranzita canalele Chilia şi Bâstroe

Foto: Pexels
Foto: Pexels

România şi-a dat acordul pentru ca nave sub pavilion ucrainean încărcate cu cereale să poată tranzita braţul Chilia şi canalul Bâstroe, a cărui construcţie şi folosire a fost cu ceva ani în urmă un motiv de dispută între Bucureşti şi Kiev.

Alegeri prezidentiale 2024

Ministerul de Externe a explicat că decizia autorităţilor române vine în contextul eforturilor de sprijinire a Ucrainei în vederea reducerii consecinţelor agresiunii Federaţiei Ruse.

Acest acord are o natură excepţională, fiind avută în vedere importanţa diversificării căilor de transport utilizate pentru exporturile ucrainene de cereale, mai precizează Ministerul de Externe. În ultimele patru zile, 16 nave au trecut prin canalul Bâstroe, potrivit unei informări a autorităţilor ucrainene, transmite Rador.

Citește și - Rusia vrea să fure cerealele, dar şi alte produse din Ucraina, prin lege

Duma de stat a Rusiei vrea să dea o lege prin care să legalizeze furtul de cereale şi alte produse din Ucraina. 

Duma de Stat a Rusiei se va întruni într-o şedinţă de urgenţă, anunţă RBC-Ucraina cu trimitere la un link către site-ul web al Dumei de Stat a Rusiei. Deputaţii Dumei de Stat au propus spre examinare şi vot proiectul de lege nr. 163025-8, care propune simplificarea exportului de produse agricole prin introducerea de modificări la legea cu privire la reglementarea vamală.

Vor să examineze acest proiect de lege în regim de urgenţă pe data de 15 iulie. După cum explică autorităţile din Federaţia Rusă, acum exportul de mărfuri şi de produse ucrainene din teritoriile ocupate de armata rusă este împiedicat de aşa-numiţii ofiţeri vamali.

După cum se mai precizează, ofiţerii vamali procesează transporturile de alimente din autoproclamatele republici populare Luhansk şi Doneţk şi din alte teritorii ocupate într-o perioadă destul de lungă.

În urma unor astfel de măsuri şi a nepermiterii liberei treceri a fermierilor pe la graniţa de stat, importul de mărfuri care se deteriorează deosebit de rapid devine lipsit de sens, a menţionat Duma de Stat.

Articolul intră în legea vamală

Astfel, statul agresor doreşte să adauge o secţiune separată la legea sa vamală, unde va exista un articol care se presupune că ar legaliza importul de mărfuri ucrainene în Rusia şi a celor din autoproclamatele republici populare Luhansk şi Doneţk, precum şi din alte teritorii ocupate, pe baza aşa-numitei legi a Uniunii Economice Eurasiatice.

Rusia fură cerealele ucrainene şi reamintim că Ucraina a sesizat, în repetate rânduri, că Rusia fură cerealele din teritoriile sale ocupate temporar şi a cerut lumii să nu devină complice la crimă, cumpărând cereale furate. De exemplu, dovada acestui lucru este oferită de imaginile din satelit care arată că navele ruseşti transportă în Siria cerealele ucrainene furate. În acelaşi timp, recent a devenit cunoscut faptul că Federaţia Rusă a furat 500.000 de tone de cereale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Herson şi Zaporijjie. Vezi știrea inițială aici!

Citește și - Fiica lui Putin a ajuns să supravegheze un sector important de comerț al Kremlinului

Fiica cea mică a președintelui Vladimir Putin, Katerina Tikhonova, a fost desemnată să supravegheze programul de înlocuire al importurilor Rusiei, aflat în dificultate, la un grup de lobby de afaceri de top, a informat miercuri site-ul de știri RBC, citat de Times of Moscow.

Sancțiunile occidentale și părăsirea companiilor occidentale în urma invaziei Ucrainei a făcut ca Rusia să înregistreze un colaps al importurilor și se confruntă cu o penurie de bunuri cheie.

Uniunea Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia (RSPP) l-a numit pe directorul tehnic Tikhonova co-președinte al consiliului său de coordonare a înlocuirii importurilor, a informat RBC, citând documente care confirmă numirea.

Un purtător de cuvânt al RSPP, cel mai puternic grup de lobby de afaceri din Rusia, a confirmat numirea lui Tikhonova.

Noul consiliu, prezidat de șeful RSPP, Alexander Shokin, este însărcinat să elaboreze propuneri legislative, să creeze servicii digitale și să evidențieze cele mai bune practici în încercările Rusiei de a-și reduce dependența de mărfurile de fabricație străină. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel