Zece state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, solicită interzicerea importurilor de gaz și gaz natural lichefiat provenite din Federația Rusă, conform unui document obținut de POLITICO.
Un grup de zece țări – Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Cehia, România și Irlanda – a formulat o propunere comună, dezvăluită de POLITICO, prin care solicită „măsuri suplimentare” pentru a elimina breșele din legislație și pentru a reduce considerabil veniturile Rusiei din comerțul cu gaze naturale. Rolul Poloniei este deosebit de important, deoarece aceasta a preluat recent președinția Consiliului UE, o poziție strategică ce îi conferă influență semnificativă asupra priorităților de la Bruxelles.
Statele au evidențiat faptul că, de la debutul invaziei majore în Ucraina, în februarie 2022, Rusia a obținut venituri de 200 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili către Uniunea Europeană. Totodată, în prima jumătate a anului 2024, achizițiile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia au înregistrat o creștere de 11%.
„Capacitatea Rusiei de a-și susține eforturile de război este profund legată de veniturile sale din energie”, se arată în document. „Trebuie să facem un pas înainte și să abordăm problema creșterii importurilor de gaz natural lichefiat rusesc. Ca obiectiv final, este necesar să interzicem importul de gaz și GNL din Rusia cât mai curând posibil.”
Deși Europa și-a exprimat intenția de a diminua dependența energetică față de Rusia, Moscova continuă să fie un jucător important în livrarea de gaz natural lichefiat (GNL) pe cale maritimă către Uniunea Europeană. Conform datelor furnizate de compania de analiză Kpler și accesate de POLITICO, blocul european a achiziționat 472.000 de tone metrice de GNL de la începutul acestui an, o cantitate considerabil mai mare decât nivelurile medii înregistrate înainte de conflictul din Ucraina.
Chiar dacă reducerea progresivă a dependenței de gazul rusesc este realizabilă, statele cer Uniunii Europene să adopte măsuri mai stricte împotriva navelor care transportă GNL din Rusia, solicitând „interzicerea ancorării și a serviciilor maritime pe teritoriul UE”.
Inițiativele avute în vedere includ și interzicerea importului unor metale precum aluminiul din Rusia, scăderea dependenței de combustibilul nuclear rusesc, facilitarea și întărirea legală a controalelor la granițe, dar și sancționarea entităților financiare din state externe care permit Rusiei să evite reglementările financiare occidentale.
„Restricțiile asupra activelor cripto sunt un alt domeniu care merită explorat în continuare”, se regăsește în document.
Cu Polonia preluând președinția rotativă, se anticipează ca cei de la Comisia Europeană să propună un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei la începutul acestui an, în contextul presiunii de a diminua resursele financiare ale Kremlinului înainte de a treia aniversare a invaziei majore în Ucraina, care va avea loc luna viitoare.
Cu toate acestea, Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, a declarat că va împiedica implementarea noilor restricții asupra industriei energetice, în timp ce țara vecină, Slovacia, face apeluri pentru creșterea importurilor de gaz rusesc, în loc să le suspende, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci