România şi Bulgaria se situau anul trecut pe ultimele locuri în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte productivitatea resurselor.
România şi Bulgaria se situau anul trecut pe ultimele locuri în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte productivitatea resurselor, în condiţiile în care la nivelul UE productivitatea resurselor a crescut la 2,04 euro pe kilogram în 2017, cu 39% peste nivelul din anul 2000 (1,47 euro pe kilogram) şi cu 0,6% peste nivelul din 2016, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Productivitatea resurselor cuantifică relaţia dintre mărimea economiei şi utilizarea resurselor naturale. Valoarea productivităţii resurselor creşte dacă ritmul de creştere al PIB-ului este mai rapid decât consumul de materii prime.
Olanda, pe primul loc
În clasamentul productivităţii resurselor în Uniunea Europeană, cel mai ridicat nivel se înregistra anul trecut în Olanda (3,96 euro pe kilogram), Marea Britanie (3,56 euro pe kilogram), Italia (3,38 euro pe kilogram) şi Spania (3,16 euro pe kilogram) iar cel mai scăzut nivel era în Bulgaria (0,71 euro pe kilogram), România (0,75 euro pe kilogram), Estonia (0,78 euro pe kilogram) şi Letonia (0,88 euro pe kilogram).
Nivelul de productivitate al resurselor variază considerabil în rândul statelor membre ale UE. Acesta depinde de resursele naturale ale unui stat, de diversitatea activităţilor sale industriale, de rolul jucat de sectorul serviciilor şi de activităţile din domeniul construcţiilor, de dimensiunea şi de caracteristicile consumului şi al diverselor surse de energie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu