România și Bulgaria, zone tampon pentru Ucraina? Ce presupune, de fapt, acordul de securitate. Bogdan Chirieac: Apar tot felul de deștepți care anunță apocalipsa

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat de ce România și Bulgaria nu pot deveni zone de tampon pentru Rusia. 

Șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, şi Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe al României, au anunţat la summitul de la Davos că Ucraina şi țara noastră încep negocieri pentru un acord de colaborare în domeniul securităţii. Ulterior, Mihailo Podoliak a vorbit despre sprijinul pe care țara noastră l-a acordat Kievului de la începutul invaziei Rusiei. 

VEZI ȘI: Consilierul lui Zelenski laudă România, în timp ce Ucraina negociază un acord cu țara noastră

Bogdan Chirieac: Ne e teamă pentru Republica Moldova, țara soră a României

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat la Antena 3 CNN ce presupune, de fapt, acest acord, mai ales după ce au apărut voci care au afirmat că Bulgaria și România ar putea deveni zone tampon pentru Rusia, așa cum era Ucraina.

"Nici pomeneală de așa ceva. Bine, apar tot felul de deștepți acum care anunță apocalipsa și faptul că Rusia se va întinde de la o parte la alta de la Atlantic la Pacific. Deci este imposibil să se întâmple acest lucru dintr-un motiv simplu: România și Bulgaria sunt țări membre NATO și UE. Se va întări foarte mult flancul estic. Da, ne e teamă pentru Republica Moldova, țara soră a României, da, ne e teamă, dar asta înseamnă că dimpotrivă, flancul estic va primi și investiții, și prezență militară sporită, și armament de înaltă tehnologie și Occidentul se va apăra aici, dar nu va fi o zonă tampon.

Ucraina a fost din nefericire între cele două blocuri, poate și manevrarea diplomatică lasă de dorit... Mă rog, Rusia a surprins prin anexarea Crimeei fără un foc de armă... Sunt situații cu totul și cu totul diferite aici. Mai e ceva, apropo de această analiză strâmbă, păi dacă România și Bulgaria ar deveni zonă tampon, țările baltice care au făcut parte din fosta URSS, acolo ce ar mai fi? Deci sunt tot felul de ziceri menite să sperie lumea. Nu este cazul de așa ceva", a declarat Bogdan Chirieac.

Ce presupune, de fapt, acordul de securitate dintre România și Ucraina

Cât despre acordul de colaborare în domeniul securităţii dintre România și Ucraina, Bogdan Chirieac a spus: "Majoritatea statelor NATO au niște acorduri de securitate cu Ucraina. Nu însemnă mare lucru. România nici nu a oferit ajutor militar cât SUA, nici nu a oferit altceva, dar poziția geografică a României face în așa fel încât pentru Ucraina România este esențială, fie măcar și pentru exportul cerealelor, care se face 95% prin Portul Constanța.

Acest lucru se întâmplă în România, nimic altceva. În rest, suntem cu americanii, în opinia mea insuficienți, chiar trebuie o bază militară americană permanentă pe teritoriul României, dar suntem cu SUA, suntem cu NATO, suntem la fel ca toată lumea și în orice caz în siguranță".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel