Ultimul raport EUROSTAT arată că România şi Franţa sunt ţările cu cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2021.
Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 116,5 miliarde de euro (3,4% din PIB) în primul trimestru din 2021, iar ţările membre UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost Franţa (minus 11 miliarde de euro), România (minus trei miliarde de euro), Grecia (minus 2,7 miliarde de euro) şi Spania (minus 2,1 miliarde de euro), arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Conform Eurostat, în perioada ianuarie - martie 2021, un număr de 13 state membre ale UE au înregistrat excedent de cont curent, pe primele locuri fiind Germania (66,5 miliarde de euro), Olanda (22,6 miliarde de euro), Suedia (7,7 miliarde de euro) şi Italia (7,1 miliarde de euro), două au fost în echilibru, în timp ce alte 11 ţări membre, printre care şi România, au înregistrat deficit de cont curent, scrie Agerpres.
Eurostat subliniază că, în primul trimestru din 2021, UE a înregistrat cele mai mari excedente de cont curent pe relaţia cu Marea Britanie (53,3 miliarde de euro), SUA (29,4 miliarde de euro), Elveţia (21,7 miliarde de euro), Brazilia (5,9 miliarde de euro), Hong Kong (5,1 miliarde de euro), Canada (4,7 miliarde de euro) şi India (1,7 miliarde de euro).
Economistul Adrian Câciu a explicat, pentru DC NEWS, ce înseamnă acest lucru şi cum ne poate afecta până la finalul anului, dar şi ce se poate face pentru a contrabalansa acest deficit.
"Deficitul de cont curent mărit exponenţial faţă de anult trecut pune o presiune suplimentară pe cursul valutar, pentru că ai nevoie de valută ca să plăteşti factura externă. În condiţiile în care nu ai o absorbţie de fonduri europene suficientă pentru a neutraliza această presiune, este posibil ca lichiditatea pe euro să scadă, şi astfel să crească cursul valutar. În situaţia de faţă, nu avem aceste fluctuaţii pe cursul valutar, dar să vedem ce vine pe a doua jumătate a anului. Dacă nu reuşim să contrabalansăm factura externă prin absorbţie de fonduri europene, probabil vom avea probleme.
Trebuie să fim foarte raţionali şi pragmatici. Nu vom încasa bani din PNRR, nu încasăm bani din programul financiar multianual 2021-2027. Ăştia sunt bani care vin din 2022. Dar avem de încasat undeva la 15 miliarde de euro din fondurile europene pe 2014-2020. Anul acesta sunt programate undeva la 7,5 miliarde de euro. Pe agricultură înţeleg că deja s-a încasat suma de 1,5 miliarde de euro. Acolo trebuie pusă presiunea, ca să nu sufere partea de absorbţie de fonduri europene", a declarat Adrian Câciu pentru DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News