România și Polonia cer UE un mecanism de urmărire a exporturilor de cereale din Ucraina

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

România și Polonia sunt în discuții cu Comisia Europeană cu privire la mecanismele de urmărire a exporturilor de cereale ucrainene pentru a se asigura că fermierii locali nu sunt afectați de un val de importuri ieftine, au declarat marți (28 martie) premierul polonez și cel român.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, și-a văzut porturile de la Marea Neagră blocate de când Rusia a invadat în urmă cu mai bine de un an și a fost nevoită să găsească rute maritime alternative prin statele Uniunii Europene, Polonia și România. 

Însă cantitățile mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns în statele central-europene, dăunând prețurilor și vânzărilor fermierilor locali.

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă și cel al Polonoiei, Mateusz Morawiecki, au declarat la o conferință de afaceri la București că guvernele lor lucrează deja cu UE pentru găsirea de soluții, relatează Euractiv.

”Împreună suntem angajați într-un proces de discuții cu Comisia Europeană despre care ar trebui să fie mecanismele pentru a impune trasabilitatea exporturilor ucrainene și a destinațiilor finale”, a spus Ciucă.

Morawiecki a spus că ”luptăm împreună pentru ca aceste cereale să părăsească țările noastre, pentru ca Uniunea Europeană să ne ajute efectiv în implementarea politicii comerciale, ceea ce este în cel mai bun interes strategic al Ucrainei și al Europei Centrale, dar și în cel mai bun interes economic a Poloniei și a României.”

La începutul acestei luni, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că Comisia Europeană a estimat că fermierii din Polonia, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au pierdut în total 417 milioane de euro din afluxurile de cereale ucrainene mai ieftine pe piețele lor.

Daea a mai spus că Comisia intenționează să acorde despăgubiri în valoare de 56,3 milioane de euro fermierilor polonezi, bulgari și români, iar o decizie finală este așteptată pe 30 martie.

Citește și: Fermierii români, în pragul falimentului din cauza cerealelor ieftine din Ucraina. Rareş Bogdan caută soluţii la Bruxelles

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel