Analistul economic Adrian Negrescu atrage atenţia asupra unei probleme care există la nivelul companiilor din România, în contextul unei noi creşteri a taxelor.
Publicitate
"Din păcate, nu mai ai cum să faci bani în România, prin prisma scăderii semnificative a consumului. Oamenii nu mai cumpără aşa cum o făceau acum doi ani de zile. Motiv pentru care e greu să faci afaceri. Ştiţi care e marea problemă în mediul de afaceri? Nu se prea plătesc facturile între firme. Erau nişte metode prin care companiile se finanţau şi care nu mai funcţionează. De pildă "îţi dau marfa acum şi mi-o plăteşti peste trei luni de zile". Nu se mai foloseşte foarte mult acest credit comercial, pentru că nu prea mai are nimeni încredere să facă afaceri, în condiţiile în care taxele se schimbă de pe o zi pe alta, vânzările scad, preţurile cresc.
Toată lumea stă cu banii în buzunar, încearcă să tragă cât mai mult de timp şi să vadă ce se întâmplă în viitor. La cum arată situaţia în economie din perspectivă măcar fiscală, suntem singura ţară din lumea civilizate unde taxele cresc de două ori pe an. Mai ceva decât într-o ţară bananieră. Motiv pentru care oamenii evită să mai facă investiţii", a declarat Adrian Negrescu la Radio România Actualităţi.
"Trebuie să ne asigurăm supravieţuirea financiară. Pentru multe companii, să ţină banii în cont şi să încerce să îi plaseze în investiţii cât mai sigure este o variantă de supravieţuire. Mai cu seamă că perspectivele economice nu arată deloc bine. Joi, primeam de la INS datele privind evoluţia PIB pe primele 7 luni ale anului, iar semnele sunt că economia aterizează şi nu foarte lin. Industria e pe minus ca cifră de afaceri, consumul, comerţul, are o creştere minoră de 0,5%, iar construcţiile de 0,3%. În condiţiile în care inflaţia este la 7-8%. E semn că economia încetineşte, iar oamenii se pregătesc pentru vremuri grele. Din păcate, spre asta ne îndreptăm, spre o perioadă de descreştere economică. Clienţii nu mai au bani, nu se întrevăd creşteri de salarii sau pensii, iar perspectivele creşterilor de preţuri sunt din ce în ce mai mari", a mai punctat economistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu