EXCLUSIV  România, strategie farmaceutică nouă. Dr. Diana Loreta Păun: Este o oportunitate importantă/ video

Conf. dr. Diana Loreta Paun
Conf. dr. Diana Loreta Paun

Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, a participat la conferința „Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România”, organizată de DC News Media Group, unde a vorbit despre necesitatea dezvoltării unei noi strategii farmaceutice.

„Este o oportunitate importantă să continuăm dialogul despre modalitățile prin care putem îmbunătăți sistemul farmaceutic al țării noastre și să ne asigurăm, în primul rând, că accesul la tratamente inovatoare și de înaltă calitate este posibil pentru toți cetățenii.

Raportul EFPIA pentru anul 2022 arată că, din păcate, România se situează pe ultimele locuri în clasamentul european, atât în ceea ce privește rata de disponibilitate a medicamentelor, cât și în ceea ce privește timpul de acces al pacienților la tratamente de ultimă generație. Conform datelor din raport, un nou medicament ajunge, în medie, în România, în 918 zile, în timp ce media europeană este de 517 zile.

Este evident că există o nevoie impetuoasă de a dezvolta o strategie farmaceutică nouă, post pandemică, care să răspundă dorințelor și provocărilor din prezent și prin intermediul căreia să putem crea la nivel european, dar și în România, un mediu favorabil accesului la medicamente. Revizuirea legislației farmaceutice este absolut necesară pentru că ea oferă o  oportunitate unică pentru Europa, dar și pentru România, care să răspundă cerințelor și provocărilor din prezent, dar mai ales să asigure viitorul în ceea ce privește accesul la medicamente noi.

Cred că este necesară o abordare echitabilă și sustenabilă în privința accesului la medicamente, astfel încât să se asigure într-o formă cât mai inclusivă aceleași șanse de vindecare și de îmbunătățire a calității vieții.

Am remarcat faptul că publicarea unui pachet farmaceutic la data de 26 aprilie, acest an, de către Comisia Europeană, a generat și o serie de îngrijorări din partea industriei farmaceutice, conform cărora, revizuirea legislativă ar fi de natură să producă un efect contrar celui așteptat prin creșterea dificultăților de acces la inovație și scăderea oportunităților de participare în studii clinice.

În acest sens, apreciez că dialogul cu actorii implicați reprezintă un obiectiv important pe care inclusiv Comisia trebuie să-l promoveze în continuare în procesul legislativ tocmai pentru  a se asigura că noua politică care urmează să fie lansată, răspunde într-o manieră echilibrată scopului pe care Comisia și l-a asumat.

Numai prin parteneriate solide și prin dialog constant putem identifica și rezolva problemele de acces la medicamente, putem dezvolta, la nivel european și național, programe și politici care în primul rând să sprijine inovația, dar să se asigure că toți pacienții beneficiază de tratamente adecvate, personalizate.”, a spus Dr. Diana Loreta Păun. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel