România devansează toate statele din regiune la viteza internetului 5G, arată ultimele date oficiale.
România a înregistrat în al treilea trimestru cele mai rapide viteze 5G din Europa de Sud-Est, cu o viteză mediană de descărcare fixă de 131,96 Mbps și o viteză de încărcare de 94,29 Mbps, potrivit Speedtest Intelligence. ”Aceste viteze nu sunt o surpriză, având în vedere că România are una dintre cele mai mari rate de penetrare a fibrei până la domiciliu/clădire (FTTP/B) din regiune – aproape 54% din gospodării – rată, parțial determinată de proiectele de infrastructură fixă susținute de guvern, cum ar fi RoNet, și de atenția specială acordată zonelor rurale și defavorizate”, arată Ookla într-o analiză.
Majoritatea țărilor din sud-estul Europei au lansat servicii 5G, inclusiv Croația, Cipru, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord, România și Slovenia. Cu toate acestea, Serbia, Albania și Bosnia și Herțegovina nu au scos încă la licitație spectrul 5G dedicat.
Cererea de acces în bandă largă cu capacitate de trafic de ordinul gigabiților a crescut în ultimii ani, în principal datorită numărului tot mai mare de persoane care lucrează de acasă și a creșterii disponibilității serviciilor. La nivel european, obiectivul politic este ca fiecare gospodărie europeană să aibă acces la internet de mare viteză până în 2025 și la conectivitate de tip gigabit până în 2030.
Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), la 1 iulie 2022, în România, 409.000 de abonamente de telefonie mobilă cu 5G. Serviciile comerciale 5G au fost lansate la noi în țară încă din 2019 de către majoritatea furnizorilor de telefonie mobilă.
Slovenia, următoarea clasată, înregistrează, de asemenea, progrese bune în ceea ce privește accesul la fibră optică, datorită introducerii de către guvernul sloven a unui plan de dezvoltare a rețelelor de bandă largă de generație următoare, care este în conformitate cu planul „societății gigabit” al UE. Obiectivul este de a oferi acces la internet tuturor gospodăriilor din zonele rurale sau urbane cu cel puțin 100 Mbps, care poate fi îmbunătățit până la viteza de gigabit.
În Serbia, de asemenea creșterea numărului de conexiuni FTTP/B se intensifică și ea, intrarea companiei Yettel pe segmentul fix în noiembrie 2021 ducând la creșterea concurenței pe piață. Totodată, potrivit lui Pavle Mijuskovic, director executiv adjunct al Departamentului pentru rețele și servicii de comunicații electronice (EKIP) din Muntenegru, rețelele din această țară acoperă aproximativ 70% din gospodării, în timp ce abonamentele reale sunt mult mai mici – doar aproximativ 45% din gospodării.
Comisia Europeană a adoptat în 2016 o directivă prin care blocul comunitar dorește să facă tranziţia de la Agenda Digitală la societatea Gigabit până în anul 2025, cu scopul de a folosi tehnologia 5G în mod general.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci