Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, arată, într-un mesaj transmis de Ziua Marinei, că România contribuie consistent la securitatea Uniunii Europene, motiv pentru care aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, în cel mai scurt timp, reprezintă o "urmare firească" a acţiunilor de până acum.
"Faptul că Garda de Coastă, alături de celelalte structuri din arhitectura sistemului de ordine publică şi securitate naţională, îşi face datoria la cele mai înalte standarde este un fapt îmbucurător în perspectiva atingerii unuia dintre obiectivele strategice ale României: aderarea la Spaţiul Schengen. Ţara noastră contribuie consistent la securitatea Uniunii Europene, de aceea aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, în cel mai scurt timp, reprezintă urmarea firească a acţiunilor noastre de până acum", a scris ministrul, pe Facebook.
Potrivit acestuia, Garda de Coastă este o structură europeană, "matură", pe care România şi partenerii săi se pot baza în situaţii dificile.
"Avem încredere în profesionalismul de care dau dovadă angajaţii acestei structuri în misiunile încredinţate, care au ca unic obiectiv asigurarea securităţii spaţiului maritim naţional, dar şi regional. Le mulţumesc şi îi felicit pentru modul în care îşi fac datoria faţă de România, şi pentru eforturile depuse în sprijinul apărării valorilor şi al principiilor democratice pe care se clădeşte suveranitatea, independenţa şi libertatea statelor", a precizat Bode.
Ministrul a fost prezent luni la Constanţa, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, la festivităţile dedicate zilei de 15 august.
"Marinarii de pretutindeni sunt asociaţi cu patriotismul şi curajul, trezind admiraţie şi respect, cu atât mai mult într-un context geopolitic complicat, când importanţa strategică a Mării Negre, atât din punct de vedere militar cât şi economic, este şi mai evidentă. România este parte a alianţei Nord-Atlantice, statut care ne onorează şi ne responsabilizează deopotrivă, iar din această perspectivă România are un rol important în mecanismul comun al NATO pentru asigurarea securităţii statelor membre şi stabilităţii regionale", a mai scris Bode, potrivit Agerpres.
Cu toate acestea, consideră Podoliak, pierderea dreptului de a obţine vize pentru Europa ar putea fi primul pas către o revoltă în interiorul Rusiei.
"De ce sunt necesare restricţii de vize pentru cetăţenii ruşi? O jumătate de an de război a dovedit că lor (ruşilor, n.r.) nu le pasă de masacre, de oraşe distruse, de şantaj nuclear, de Bucea sau de Mariupol. Doar discuţiile despre pierderea vizelor i-ar mai putea aduce la conştientizarea războiului şi a responsabilităţii. Iar acesta este primul pas... către o rebeliune rusă", a taransmis Podoliak pe Twitter, citat de Rador, într-un mesaj postat duminică.
Amintim că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut recent interzicerea accesului ruşilor în ţările occidentale, explicând că acest lucru i-ar ajuta pe cetăţenii Rusiei să înţeleagă că sunt implicaţi în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ulterior, iniţiativa respectivă a fost susţinută de autorităţile din Estonia, Cehia şi Letonia. Ministrul de externe al Cehiei a anunţat că va propune ţărilor UE să ia în considerare interzicerea vizelor Schengen pentru ruşi la sfârşitul lunii august.
Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului de Securitate şi Apărare de la Kiev atrage atenţia că, în ultima săptămână, propaganda rusă a răspândit mai multe informaţii false prin intermediul unor figuri publice internaţionale. Prin diverse mesaje, Kremlinul subliniază "inutilitatea" sprijinului oferit Ucrainei de către Statele Unite ale Americii.
De exemplu, într-un interviu acordat CNN, cofondatorul "Pink Floyd" Roger Waters l-a acuzat pe preşedintele american, Joe Biden, că "nu încearcă să-l convingă pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, să se aşeze la masa negocierilor cu Rusia". De asemenea, Waters a afirmat că NATO l-a "provocat" pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să intre în război cu Ucraina. Jurnalistul conspiraţionist american Ben Swann, de asemenea, a insistat în ultimele zile că cetăţenii americani "plătesc degeaba pentru democraţia din Ucraina" şi a sugerat că sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse "nu funcţionează".
Tot zilele trecute, revista "The American Conservative" a publicat materiale ale expertului Doug Bandow, cunoscut pentru retorica sa în consonanţă cu propaganda rusă, în care acesta observă că apelurile lui Zelenski de a recunoaşte Rusia drept stat sponsor al terorismului "nu fac decât să complice negocierile cu Kremlinul". Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev explică, într-un raport remis sâmbătă, că, pe fondul succeselor armatei ucrainene, Rusia încearcă să "îngheţe" temporar conflictul, forţând Ucraina să se aşeze la masa negocierilor în condiţii favorabile Moscovei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News