România, tot mai atractivă pentru investitorii chinezi. CCIR, forum cu participarea a 145 companii

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a organizat, joi, în parteneriat cu Comitetul Provincial Zhejiang al Consiliul Chinez De Promovare Internațională (CCPIT), Forumul de afaceri și Investiții România-Zhejiang, China.

Evenimentul, desfășurat  la Hotel Intercontinental  a fost marcat de prezența a peste 85 de companii românești care au intrat în dialog cu peste 60 dintre cele mai relevante companii chinezești.

Paula Pârvănescu, Secretar de Stat în Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a declarat că: "România reprezintă într-adevăr o poartă deschisă pentru orice înseamnă investiții și comerț, inclusiv din partea Chinei, și ne dorim să urce mai sus în ceea ce privește relațiile comerciale. (...) Lucrăm la un catalog de proiecte de tip greenfield și brownfield. Ne dorim să le promovăm în primul rând prin tot ce înseamnă consilieri economici și ambasade oricărui investitor care dorește să vină să investească la noi în țară. Aceste proiecte sunt identificate în fostele zone industriale, acolo unde într-adevăr este nevoie de o revitalizare și mă refer aici și la spitale și la proiecte de infrastructură, proiecte de tip structuri de agrement sau de cazare. Suntem foarte interesați de investiții în aceste domenii".

Prezent la forumul de la Hotelul Intercontinental,  Xu Feihong, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, a subliniat că "România și China au o tradiție îndelungată a tradițiilor foarte bune. În ultimii ani, relațiile dintre China și țările din centrul și estul Europei au înregistrat o dezvoltare puternică. (...) Componenta comercială reprezintă o parte importantă a dezvoltării colaborării dintre cele două țări.

Trebuie să precizăm că în primele 9 luni din acest an, schimburile comerciale au depășit valoarea de 4,1 mld. de dolari, fiind o creștere de 13,7%. (...) Întărirea colaborării reciproce pentru dezvoltarea în toate domeniile este de o mare utilitate pentru promovarea relațiilor între țările noastre. România este o țară importantă în cadrul UE, de asemeni în regiunea centrală și de est a Europei".

[citeste si]

În același context,  Gheorghe Seculici, vicepreședinte al CCIR și Președintele CCIA Arad, a vorbit despre importanța acestui eveniment pentru consolidarea cooperării dintre Republica Populară Chineză și țările din Europa Centrală și de Est: "China reprezintă un exemplu de urmat în ceea ce privește dezvoltarea și eficiența economică la nivel mondial, iar CCIR se implică prin programe active în susținerea relațiilor economice existente și în consolidarea raporturilor bilaterale cu China, una dintre cele mai relevante piețe din lume, dar și o sursă valoroasă de investiții. Piața chineză este foarte importantă pentru România nu numai datorită cifrei totale a schimburilor comerciale, care a atins 4 miliarde Euro în 2016 și 2,9 miliarde Euro în perioada ianuarie-august 2017, ci mai ales datorită puterii de absorbție a mărfurilor românești."

Wu Guiying, Președintele Consiliului Chinez pentru Promovarea Comerțului Internațional din Provincia Zhejiang, a vorbit despre promovarea și aprofundarea colaborării în cadrul inițiativei "One road, one belt". Dna. Guiying a precizat că "pentru întărirea relațiilor economice și comerciale România-China, astăzi se află aici delegația provinciei Zhejiang. (...) CCPIT are ca scop promovarea comerțului și investițiilor pe plan internațional. Până în prezent, Consiliul provinciei Zhejiang a inițiat relații de colaborare cu 162 de țări. România este o țară foarte importantă în cadrul inițiativei "One road, one belt", este membră a Organizației Mondiale a Comerțului, a FMI și un membru important al UE.

Suntem interesați și de unele produse care sunt în România, dar și de vinuri, care încep să pătrundă din ce în ce mai mult pe piața chineză. (...) Pentru a aduce un nou impuls colaborării economice, am organizat această activitate pentru cunoașterea și dezvoltarea colaborării".

Provincia Zhejiang, PIB de 700 de miliarde dolari în economia Chinei

Zhejiang este a patra provinciei a Chinei ca importanță economică, înregistrând în 2016 o valoare a produsului intern brut de aproape 700 miliarde de dolari. Unul dintre cele mai importante orașe ale acestei provincii este Ningbo, orașul desemnat de către statul chinez să coordoneze strategia de colaborare dintre R.P. Chineză și țările din Europa centrală și de est.

La forum au participat companii din domenii precum: energie, IT, construcții, import-export, industria alimentară, metalurgie, infrastructură de drumuri, proiectare urbană, echipamente de iluminat, producție componente auto, farmaceutice, industria petrochimică, aparatură medicală și electronică, industria textilă, turism, mase plastice, logistică și transporturi, producție jucării, comerț on-line, operațiuni bursiere, servicii financiare, etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel