România, trasă la răspundere privind construirea de hidrocentrale mici. Scrisoare din partea Comisiei Europene

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Comisia Europeană a trimis o nouă scrisoare oficială în care atrage atenția României că nu a aplicat corect directivele privind autorizarea şi construirea de hidrocentrale mici.

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare oficială suplimentară de punere în întârziere pentru că nu a implementat corect Directiva de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei (Directive 2000/60/EC) şi Directiva Consiliului privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică (Council Directive 92/43/EEC) la autorizarea şi construirea de hidrocentrale mici, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Ambele directive se concentrează pe asigurarea calităţii şi cantităţii corpurilor de apă, prevenirea şi combaterea poluării şi protejarea faunei şi florei.

În 2015, Comisia Europeană a emis către România o scrisoare oficială de punere în întârziere privind autorizarea și construcția proiectelor de hidrocentrale mici în zonele alpine, care au un impact asupra a trei situri Natura 2000 și asupra corpurilor de apă implicate. După mai multe discuții cu Comisia, autoritățile române și-au asumat mai multe angajamente, inclusiv monitorizarea proiectelor aflate în procedura de infringement, reevaluarea impactului asupra mediului în urma autorizării și construcției hidrocentralelor mici, implementarea unui cadru legal privind fluxul ecologic și zonele interzise, revizuirea autorizațiilor, transpunerea Directivei revizuite privind evaluarea impactului asupra mediului, cu o procedură coordonată de evaluare a proiectelor pe baza Directivei-Cadru privind apa, şi adoptarea unei planificări strategice (Strategia energetică).

Ultimatum de două luni din partea CE

Deși autoritățile române au respectat parțial aceste angajamente, ele au eșuat în modificarea autorizațiilor și aplicarea măsurilor necesare pentru a remedia deteriorarea unuia dintre corpurile de apă identificate anterior. Între timp, cel de-al treilea plan de gestionare al bazinului hidrografic, adoptat recent,arată deteriorarea corpului de apă în cauză (Argeş izvor-intrare acumulare Vidraru şi afluenţii).

În plus, dovezile disponibile din studiile şi monitorizările efectuate confirmă că unele microhidrocentrale au fost autorizate fără evaluarea adecvată cerută de Directiva Habitate. Luând în considerare deteriorarea, este necesară remedierea situaţiei cât mai curând posibil, apreciază Comisia Europeană.

Pentru a adapta abordarea în cadrul acestui caz, Comisia trimite o altă notificare oficială către România, acordându-i două luni pentru a răspunde și a corecta deficiențele semnalate. În cazul lipsei unui răspuns satisfăcător, Comisia Europeană ar putea decide să emită o avertisment formal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel