George Sergiu Niculescu, președintele ANRE, a fost prezent la Evenimentul Aspen Energy, Summit organizat sub egida „Programului de energie și durabilitate al Institutului Aspen România”, unde a vorbit despre necesitatea ca România să devină independentă din punct de vedere energetic.
„Am stat bine în ceea ce privește importurile de energie, de gaze naturale, de produse energetice în general, și din prisma faptului că a fost o preocupare continuă de a ne reasigura că România intră pe drumul independenței energetice. Eforturile acestea nu trebuie să se oprească, trebuie să fie continue, este un deziderat pe care Guvernul României și l-a asumat.
Trebuie să redevenim independenți energetic. Balanța de import-export trebuie să fie în favoarea României din toate punctele de vedere și vedem că pentru primele patru luni ale acestui an, de la nivelul reglementatorului, în fiecare lună am fost exportatori de energie, practic balanța s-a înclinat în favoarea curgerii energiei din România către celelalte piețe.
Evident și pe fondul unui sezon bogat în ploi, fapt care a crescut producția de energie electrică, în special pe partea de hidro, lucru care ne-a dat posibilitatea să furnizăm energie electrică și pe celelalte piețe, nu doar pe piața internă.
Din punct de vedere al gazelor naturale, producția a rămas oarecum aceeași, foarte puțin în scădere din partea unui mare producător de gaze naturale.
De asemenea, România dorește să depindă cât mai puțin de importuri de gaze naturale din Federația Rusă. Trebuie să fim corecți și să spunem lucrurilor pe nume, Europa sau parte din Europa, până în momentul invaziei din Ucraina, a fost într-un fel de mariaj cu Federația Rusă în care statele membre au avut parte de beneficii din urma acestui mariaj și mă refer în special la gazele naturale. Nu putem să mai revenim la această situație.
Este clar că Europa trebuie să-și reducă complet dependența față de produsele energetice din Rusia, iar România nu trebuie să facă notă discordantă în acest sens. De aceea nu am avut niciun fel de problemă când pachetele de sancțiuni au intervenit și au anulat importurile de țiței și de produse petroliere din Federația Rusă. Toți producătorii din România și-au asigurat lanțuri de aprovizionare în așa fel încât piața să nu resimtă niciun șoc din punct de vedere al security supply.
Vedem că și pe gaze naturale demersuri au fost făcute. Reamintesc contractul cadru semnat între Romgaz și compania SOCAR din Azerbaijan, în ceea ce privește un miliard de metri cubi, lucru care s-a întâmplat în februarie la Baku. Deci, demersuri pe care România le-a făcut tocmai pentru a își asigura independența energetică, reducerea legăturilor energetice cu tot ce înseamnă produse care vin din Federația Rusă și de ce nu, să și fim exportatori de siguranță energetică către statele din vecinătate.
România este interconectată, din punct de vedere al transportului de energie electrică, cu toți vecinii, iar pe partea de gaze naturale ne lipsește interconectorul cu Serbia care ar face ca această țară, Serbia, să beneficieze de încă un furnizor de gaze naturale.", a spus George Niculescu la evenimentul care a putut fi urmărit pe DC News și DC Business.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu