Primită cu mult entuziasm de mulți angajați, decizia europeană ar putea duce la scăderea considerabilă a productivității țărilor din Europa de Est și Centrală, și prin urmare la slăbirea economiei.
Încă din 2021 au început dezbaterile pentru salariul minim european garantat. Dezbaterile au devenit concluzii, iar din octombrie 2024, și România va trebui să aibă deja implementată această decizie de la nivelul UE.
Deși mulți dintre angajați s-au bucurat pentru această decizie, efectele care ar avea loc asupra economiei țărilor din Europa de Est și Centrală nu sunt prezentate cu atât de mult entuziasm.
Toți membrii UE doresc alinierea țărilor membre la drumul familiei europene, iar problema salariului minim european ar trebui doar să tragă un semnal de alarmă în privința măsurilor complementare deciziei europene menționate.
L-am contactat pe analistul economic Mircea Coșea pentru a lămuri mai multe aspecte în acest sens, spunându-ne că această garantare a venitului minim în vederea unui trai decent în Uniunea Europeană trebuie însoțită de măsuri care să combată efectele negative create, ulterioare implementării deciziei.
Problema principală intervine la nivelul țărilor din Europa de Est și Europa Centrală raportate la Europa de Vest.
„S-a publicat acum un studiu la nivelul unui grup de gândire de prognoză economică din Franța care arată ce se întâmplă în Europa Centrală și de Est în momentul actual, incluzând și România.
Problema pe care o abordează este stresantă, și anume cât afectează creșterea veniturilor în această parte a Europei competitivitatea acestor țări. Concluzia e foarte clară. Crește venitul populației, crește venitul minim la nivelul salariaților, dar în același timp scade competitivitatea. Este o chestiune foarte simplă și foarte complicat de rezolvat. E o opțiune aici pe care guvernele trebuie să o ia, din această parte a Europei.
O creștere a acestor venituri înseamnă o scădere a competitivității. Se arată în studiul menționat că marile companii din Europa Occidentală, chiar și din SUA și Asia evită să mai investească în țările din Europa de Est, incluzând și în România pentru că nivelul de competitivitate e scăzut. E o problemă foarte complicată de rezolvat. Cazul României este exact acesta.
Creșterea venitului minim în această țară înseamnă povară mare în plus pentru angajator, iar pentru angajat nu există o creștere considerabilă, iar costurile vor fi mai mari. Problema care se pune nu e imposibilă, dar trebuie o altă concepție. Nu poți să nu crești salariul, să nu respecți orientarea UE, dar competitivitatea pe care o pierzi prin salarii o poți câștiga prin alte elemente. De exemplu, printr-un regim fiscal atractiv pentru toată lumea. Nu pui impozite și taxe pe mediile de afaceri cum se întâmplă acum în România. Investițiile vor veni în acest fel. Investești în infrastructură, în facilități care fac accesarea posibilă de către investitorii din toate domeniile.
Nu este vorba despre a nu crește salariile pentru că pierzi din competitivitate, ci că trebuie să cauți alte căi de stimulare a competitivității.”, ne-a spus Mircea Coșea.
DC News: Cu toate acestea, inițiativa UE este una de a proteja mediile sociale cu un grad ridicat de expunere în fața sărăciei. Nu ar crea condiții mai bune de trai și pentru cetățenii din Europa de Est și Centrală în sensul menționat?
„Nu, pentru că nu suntem în zona euro. Diferența de nivel de trai se bazează și pe zona euro. Ca să asiguri un nivel de trai comparabil între Est și Vest trebuie să ai o dezvoltare comparabilă a economiei. Nu poți da salarii fără să ai dezvoltare a economiei. Este o chestiune care, din punctul meu de vedere, nu ne aduce un avantaj mare în momentul actual. Pe noi ne defavorizează pentru că nu avem productivitatea celor din Vest. Efectul în timp e negativ.”, a mai precizat economistul.
DC News: Având în vedere contextul și implementarea care trebuie făcută la nivel european, nu ar pune presiune pe conducătorii României în direcția în care ar adopta un regim fiscal care să compenseze scăderea de productivitate?
„Să sperăm că va fi așa, dar e greu de crezut în momentul în care ai un deficit atât de mare bugetar și trebuie să-l umpli cu ceva. Acest deficit se umple tocmai prin impozite și taxe care e o lovitură în plus pentru angajator.”, a încheiat analistul.
Venitul Minim European este un concept și o propunere legislativă la nivelul Uniunii Europene (UE) care vizează stabilirea unui venit minim garantat pentru cetățenii europeni.
Scopul principal al este de a asigura că toți cetățenii UE au un venit minim adecvat pentru a duce o viață decentă și pentru a preveni sărăcia și excluziunea socială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News