România uită de dezbaterile UE, dar prezența la vot va fi ieșită din comun. Bogdan Teodorescu: O să avem un scor mai mare anul acesta, se poate să depășim și 50%

Bogdan Teodorescu Foto: Crișan Andreescu
Bogdan Teodorescu Foto: Crișan Andreescu

Analistul Bogdan Teodorescu a explicat viitorul parcurs al alegerilor europene pe întreg continentul și de ce societatea românească nu pare a fi foarte interesată în acest sens.

În Ungaria, la Budapesta, mai mulți oameni au participat la "Marșul Păcii". Adunări semnificative de cetățeni l-au ascultat pe prim-ministrul Viktor Orban care i-a îndemnat să-i voteze "pe cei care vor pace, nu război". Discursul său face referire la noul context internațional, în care mai multe state aliate, precum SUA; Germania și Franța vorbesc despre oferirea acceptului Kievului de a folosi arme occidentale pe teritoriul Federației Ruse. Totodată, germanii au început protestele în Berlin. Aceștia cer plafonarea prețurilor chiriilor la nivel național și reanalizarea dreptului la proprietate. În schimb, în România pare că problemele au rămas strict în sfera alegerilor locale. Mai exact, sute de primari migrează de la un partid la altul, PSD fiind fruntaș în atragerea edililor. Analistul Bogdan Teodorescu a abordat acest subiect la Antena 3 CNN, unde a explicat viitorul parcurs al alegerilor europene pe întreg continentul, de ce societatea românească a uitat de preocupările europene, pe cine ajută și care va fi prezența la vot pe 9 iunie.

Alegerile Europene în cadrul Uniunii. De ce România nu pare foarte interesată?

"Pornind de la temele pe care le abordează Europa, subiectele fiind extinse, în România această dezbatere a chestiunilor europene nu a avut loc, tocmai din cauza suprapunerii celor două alegeri. Deci, în Europa dezbaterea fundamentală este 'cu Uniunea Europeană, fără Uniunea Europeană, cu Uniunea Europeană în actuala formă sau cu Uniunea Europeană modificată'. De la Giorgia Meloni, până la partidul doamnei Marie Le Pen, până în Spania și în Scandinavia, discuția se poartă pe această temă în Europa. La noi, suprapunând alegerile europarlamentare peste cele locale, mai bine zis invers, am obținut anularea acestei dezbateri în România. Deci nu avem dezbaterea, pe care de exemplu AUR și-ar fi dorit-o, legată de forma Uniunii Europene în care vrem să fim, legată de subiectul 'cu sau fără Europa'. Acest lucru se remarcă în ceea ce vedem, precum migrația de primari, discuții despre teme locale, subiectele legate mai mult de identitatea localităților, decât de identitatea națională sau integrare europeană", a spus Bogdan Teodorescu.

Pe cine ajută lipsa dezbaterilor despre Europa

"Acest lucru poate să fie o pierdere, dar în același timp, cred eu, că marile partide care domină spațiul public românesc, mă refer la PSD și PNL, și-au dorit ca această dezbatere să nu aibă loc, această dezbatere legată de 'Europa sau fără Europa'. Au preferat ca discuțiile să se ducă în zona administrațiilor locale, cu detaliile menționate, migrație de primari, certuri, idei locale, care au scos din spațiul public românesc această temă 'periculoasă', cu ghilimelele de rigoare, în Europa. Îl vedem pe Viktor Orban unde joacă și care este mesajul lui. E un mesaj care seamănă foarte mult cu ce se vorbește la Kremlin. De asemenea, partidele din zona aceasta, în Europa, merg pe ideea păcii, reducerii cheltuielilor pe care UE le poartă pentru a susține Ucraina, iar această temă va fi, probabil, destul de importantă în alegerile de săptămâna viitoare. Probabil va determina scorul bun al partidelor de dreapta sau 'și mai de dreapta' care militează foarte tare pentru retragerea Europei din acest conflict, pentru reluarea legăturilor cu Rusia lui Putin și pentru abandonarea într-o formă mai mult sau mai puțin definitivă a Ucrainei", a explicat Bogdan Teodorescu.

Prezența la alegerile din 9 iunie

"Alegerile locale, știm foarte bine, că sunt alegeri care mobilizează un mare număr de cetățeni. Interesul este legat, în fiecare comună sau localitate, indiferent cât este de mică, de nevoia cetățeanului de a fi reprezentat și de implicarea sa în această reprezentare. (...) Alegerile europarlamentare au un scor mic de prezentare, în general. A fost la un moment dat și 30%. O să avem un scor mai mare anul acesta, se poate să depășim și 50%, tocmai datorită prezenței alegerilor locale și a dezbaterilor punctuale din fiecare localitate. Exercițiul democratic este câștigat prin această suprapunere, din această perspectivă", a concluzionat Bogdan Teodorescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel