Alegerea României pentru un nou mandat în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (CDO) reprezintă o confirmare a recunoaşterii de care se bucură în cadrul organizaţiilor internaţionale cu activităţi în domeniu, precum şi a profilului ţării noastre 'de actor angajat şi credibil în forurile multilaterale, de apărător şi promotor al ordinii internaţionale bazate pe norme şi al statului de drept la nivel internaţional, inclusiv în contextul actual marcat de războiul de agresiune dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei', a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
'Experienţa ţării noastre în cadrul celor două mandate anterioare în CDO, precum şi dorinţa de a lucra constructiv pentru buna funcţionare şi eficientizarea acţiunii Consiliului au fost argumente suplimentare în sprijinul candidaturii ţării noastre în cadrul acestui organism important la nivelul ONU', a afirmat şeful diplomaţiei române, citat într-un comunicat MAE, transmis AGERPRES.
Potrivit ministrului, în contextul actual, relevanţa acestui mandat pentru ţara noastră este cu atât mai mare. 'România s-a pronunţat constant împotriva războiul ilegal, neprovocat şi nejustificat al Federaţiei Rusiei împotriva Ucrainei, ce încalcă principiile fundamentale ale ordinii internaţionale bazate pe norme, precum şi drepturile omului, prin atacarea unor ţinte civile şi uciderea populaţiei nevinovate din Ucraina, a completat Aurescu.
În cadrul mandatului său, România va urmări îndeplinirea angajamentelor pe următoarele paliere: Drepturile omului, democraţie şi statul de drept, Drepturile femeii, Combaterea discriminării, Libertatea de exprimare. De asemenea, ţara noastră va putea continua obiectivele complementare asumate în cadrul mandatului de preşedinte al Comunităţii Democraţiilor, pe care l-a deţinut în perioada septembrie 2019 - septembrie 2022.
România a fost aleasă, marţi, pentru un nou mandat de membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO), pentru perioada 2023 - 2025. Alegerile s-au desfăşurat în cadrul celei de-a 17-a şedinţe plenare a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la sediul ONU din New York.
În cadrul votului individual şi secret al statelor membre ale Adunării Generale a ONU, România a fost aleasă de 176 de state, pentru un loc alocat Europei de Est în cadrul CDO. Precedentele mandate ale României în cadrul CDO au fost exercitate în perioada 19 iunie 2006 - 18 iunie 2008, respectiv din august 2011 până la 31 decembrie 2014.
Consiliul Drepturilor Omului a fost înfiinţat în baza rezoluţiei Adunării Generale a ONU adoptată la 15 martie 2006 şi a început să funcţioneze efectiv la data de 19 iunie 2006, înlocuind Comisia Drepturilor Omului, după 60 de ani de activitate, şi este constituit din 47 de state membre cu drept de vot.
CDO este un organ subsidiar permanent al Adunării Generale ONU şi este unul dintre cele două organe create în contextul reformei generale a organizaţiei.
Potrivit procedurii, statele sunt alese direct şi individual prin vot secret de către majoritatea membrilor Adunării Generale. În cadrul Consiliului Drepturile Omului, România a iniţiat două rezoluţii: 'Drepturile omului, democraţie şi statul de drept' (2012, 2015, 2017, 2019, 2021) şi 'Dreptul copilului de a se angaja în activităţi de joacă şi recreative' (2014), notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News