Donald Trump Jr, însoțit de fiul său, a venit la vânătoare în România. S-au vizitat și obiectivele la care visează, în general, orice turist american în Europa: adică tot ce are legătură cu Dracula și, mai ales, castelul Bran.
Vânătoarea nu se încheie aici. Alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, între care 40% pentru înzestrare, a dezlănțuit o altă vânătoare, de data aceasta a companiilor americane de armament. Chiar dacă banii nu vor veni anul acesta și, probabil, nici anul viitor, important este că programul se derulează până în 2026. Plăcinta este uriașă și, de altfel, România are nevoie de orice, de la puști la avioane supersonice.
Nu sunt singurele partide de vânătoare care se desfășoară în România. Depozitele de petrol și gaze on și offshore însumează deja zeci de miliarde de euro. La banii ăștia, până și giganții energetici mondiali sunt interesați. Mari investitori români nu mai există. Campania anticorupție a avut darul nu doar să-i lichideze pe patroni, ci și firmele acestora. Ca urmare, investitorii au de suferit. În general, companiile nu se ridică de la firul ierbii, ci se cumpară business-ul ca atare, cu tot cu piața, lucru esențial pentru o economie de tip capitalist.
Faptul că o țară este teren de vânătoare pentru străini nu este un lucru prea bun. Imaginați-vă Germania sau Franța pe post de terenuri de vânătoare. Nu e așa că sună ciudat? În cazul României însă acest lucru ar putea însemna o șansă nesperată. Într-o țară a haosului - în care milioane de oameni au fost ascultați, recent, de poliția politică, în care instanțele judecă adesea pe bază de orice în afară de lege, cu magistrați șantajați cu dezvăluiri din arhive secrete - un teren de vânătoare înseamnă reguli, înseamnă investiții care trebuie apărate, și un PR incredibil în plan extern.
Recent, CNN vorbea despre București ca despre capitala ex-europeană cu cel mai mare potențial de creștere și dezvoltare. CNN a amintit nouă obiective majore de vizitat de către americanii are ajung în Europa. Există chiar și concurenţă: România nu este teren de vânătoare doar pentru americani, ci și pentru europeni, ruși sau chinezi.
Toată lumea poate vâna, în linişte, în România, mai puțin românii. Şi aici există însă o parte pozitivă: românii se vor împărți în două categorii, angajați la stat și cei la multinaționale și la insignifiantele firme românești care lucrează pentru multinaționale. Vestea bună este că salariile cresc, țara rămâne liniștită și, în aceste condiții, prosperitatea va creşte. Există astfel șanse ca România să ajungă în 10-15 ani la statutul de colonie occidentală, ceea ce, ținând seama de istoria noastră și mai ales de situaţia politică de astăzi, este mai mult decât putem spera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News