EXCLUSIV  România, unul dintre puținele state europene care și-au atins ținta de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Am făcut progrese, spune Burduja / video

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a participat la Conferinţa "Upgrade România - Cum creştem investiţiile verzi în economie", organizată de DC News, unde a vorbit despre progresele făcute de România în domeniul energiei verzi.

Vreau în primul rând să felicit DC Media Grup pentru acest demers, și nu doar pentru acest demers. Aveți o lungă tradiție de conferințe, evenimente, reuniuni care pun pe agenda publică subiectele care ar trebuie să ne preocupe pe toți, într-un context al unei piețe de idei destul de restrânse în România.

Astăzi abordați subiectul investițiilor în energia verde și ați pus lucrul ăsta sub o sintagmă foarte bună „Upgrade România”, România viitorului – așa cum îmi place de multe ori să spun.

Ce înseamnă România viitorului, România la următorul nivel, din perspectiva sectorului energetic?

Înseamnă să găsim împreună răspunsul la această mare dilemă. Cum avem o energie mai curată, deci mai verde, mai accesibilă, mai ieftină pentru cetățeni și mediul privat, și o energie sigură pe care știm că putem să depindem și să nu avem probleme în actualul context geopolitic, mai complicat ca oricând în istoria recentă.

România a făcut progrese și și-a asumat de bun început această misiune a unei tranziții către o economie verde, la nivel global, la nivel european. Suntem printre puținele state europene care și-au atins ținta de reducere a emisiilor de dioxid de carbon stabilită prin acordul Fit for 55 și trebuie să ne menținem pe acest trend investind deștept în mixul nostru energetic, asigurându-ne o energie mai curată, dar și un sistem energetic național echilibrat, sigur, care livrează pentru cetățeni și companii.

Spuneam că soluțiile pe care le căutăm nu pot fi găsite decât în parteneriat și acesta este primul meu mesaj, unul de deschidere totală către dumneavoastră, către cetățeni, către mediul privat, către toți cei care au ceva de spus pentru acest sector.

Pe nivelul legislativ, România s-a aliniat la bunele practici europene. Multe dintre prevederi vin din regulamente europene, deci ele se aplică direct, altele sunt din directive și o bună parte au fost transpuse deja, alele urmează să le transpunem.

Lucrăm totodată la inițiative ambițioase, cum este Strategia Națională în Domeniul Hidrogenului, un document aflat în consultare publică, unde suntem spre final, și urmează să promovăm pentru adoptare prin hotărâre de Guvern. 

Avem apoi nivelul proiectelor de investiții. Am spus de la începutul mandatului meu că România are nevoie de 3 lucruri în sectorul energetic: investiții, investiții, investiții. Nu ducem lipsa de fonduri. Avem, pe de o parte, investițiile din PNRR unde există câteva decalaje administrative pe care ne străduim să le recuperăm în termeni cât mai scurți, și veți vedea, în zilele următoare, un jalon cu întârziere pe care îl recuperăm și îl declarăm ca fiind împlinit în fața Comisiei Europene. Este vorba de centralele de la Craiova, Constanța și Arad.

Vorbim și de jalonul pe hidrogen, de asemenea, urmează două, trei luni de zile să rezolvăm și astfel să închidem celebra cerere de plată 2 cu sumele restante pe care România trebuie să le acceseze de la Uniunea Europeană.

Avem apoi Fondul pentru Modernizare. Este, probabil, cea mai mare șansă pentru România de a-și moderniza economia, sectorul energetic, în primul rând, și de a avea investiții de miliarde de euro pentru o energie mai curată și mai competitivă.

Și aici avem anumite întârzieri, sunt apeluri lansate, sunt multe proiecte de valoare. Există o capacitate limitată administrativă a ministerului în acest moment. Lucrăm din greu să putem întări echipa și să putem livra în termen cât mai scurt, împreună cu parteneri de la instituțiile financiare internaționale, de la Comisia Europeană, să putem livra proiecte evaluate, mature, finanțabile și care să se implementeze într-un orizont de timp ambițios.

Pentru toate acestea este nevoie de o bună conlucrare, de un parteneriat cu dumneavoastră și este nevoie de cât mai multe evenimente de genul celui pe care îl organizați astăzi. Reușiți să strângeți în jurul unei mese rotunde, fie ea și o masă virtuală, vocile care contează în societate, în economie și trebuie să ne străduim să le coagulăm, la rândul nostru.

Ultimul meu mesaj este angajamentul ferm de a continua demersul de modernizare pentru economia românească, pentru sectorul energetic românesc, împreună cu dumneavoastră, de a avea tot timpul o ușa deschisă la Ministerul Energiei și va aștept cu mare drag întotdeauna alături!

Mult succes în continuare! Ținem aproape!", a transmis Sebastian Burduja la Conferinţa "Upgrade România - Cum creştem investiţiile verzi în economie", organizată de DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel