România va beneficia, în perioada următoare, de radare performante care vor putea detecta tornadele.
Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a precizat că România va beneficia, în curând, de instrumente radare atât de performante încât vor putea detecta tornadele care apar de obicei în sudul și sud-estul țării:
„Construcția Centrului de Agrometeorologie este din Programul Operațional Infrastructură Mare, este vorba despre proiectul Inframeteo, un proiect în valoare de aproximativ 49 de milioane de euro, care are 7 obiective principale, cel de-al șaptelea obiectiv fiind de înființare a centrului Agrometeorologic European, obiectiv care odată realizat va duce la construcția clădirii respective, la dotarea acesteia, crearea infrastructurii pentru aceste centru european și, ulterior, operaționalizarea sa.
Ne aflăm cu procedura de achiziție într-o fază avansată pentru că acest exercițiu de finanțare presupune încheierea tuturor activităților la sfârșitul anului 2023. Celelalte 6 obiective vizează elemente fundamentale din activitatea oricărui serviciu național de meteorologie. Primul obiectiv este cel care are ca rezultat modernizarea rețelei radar naționale. Avem două radare din 1998, iar celelalte din 2000-2002. Sunt uzate fizic și moral, sunt niște instrumente de măsură care funcționează la temperaturi foarte ridicate vara cu un necesar foarte important de răcire. 365 de zile pe an, din 2002 și până în prezent, cu perioade de întrerupere din cauza unor probleme mecanice. Vor fi instalate alte 7 radare noi, moderne, cu dublă polarizare.
Acest obiectiv, de înlocuire a acestor 7 radare meteorologice, o să crească calitatea prognozei și, mai ales, a avertizării de vreme severă imediată. Instrumentul radar este instrumentul pe care se bazează foarte mult prognoza imediată și acele structuri noroase care pot genera rotație, care pot genera tornade, acel tornado vortex index, sau super-celulele, pot fi identificate cu aceste instrumente radar. Bineînțeles că vor fi corelate cu informațiile satelitare și în acest sens avem obiectivele 5 și 6 prin care se vor instala stații noi de recepție a imaginilor satelitare pentru că Asociația Europeană care se ocupă de sateliții meteorologici o să treacă la generația 3 și, prin urmare, avem nevoie de stații noi de recepție, specifice acestui tip de generație“, a spus Gabriela Băncilă, director ANM.
Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de Cod portocaliu și Cod galben de vreme extremă pentru următoarea perioadă.
În intervalul 30 august, ora 10.00 – 31 august ora 10.00 va fi în vigoare o alertă Cod galben care anunță în sud-vestul, sudul, nordul și nord-estul teritoriului perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp, iar izolat vor fi vijelii și grindină.
În același interval este în vigoare un Cod portocaliu, conform căruia în cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, local la munte, în Moldova și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40...60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70...80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.
Județe vizate sunt Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați și Buzău (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci