România se pregătește să devină un punct central de referință în cercetarea științifică europeană odată cu lansarea proiectului Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii - Mări (DANUBIUS-RO).
Contractul pentru acest proiect ambițios, cu un buget de peste 128 de milioane de euro, a fost semnat recent la sediul Guvernului, în prezența unor oficiali de rang înalt și a reprezentanților din domeniul cercetării și al investițiilor.
DANUBIUS-RO, ce va fi construit la Murighiol, în Delta Dunării, va fi un centru unic în Europa, fiind dedicat studierii și conservării ecosistemelor acvatice și fluviale. Conform ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, proiectul va cuprinde 17 laboratoare de ultimă generație, 8 stații de teren și 16 puncte de observație echipate cu tehnologii avansate de analiză big data și inteligență artificială. „Construim un hub unic în toată Europa, la Murighiol,” a declarat Bogdan Ivan, evidențiind importanța investiției în științele vieții, geoștiințe și studiul ecosistemelor acvatice.
Implementarea acestui centru, pe parcursul a 60 de luni, marchează un moment deosebit pentru cercetarea românească, dat fiind că este singura infrastructură europeană de acest gen coordonată de România. Ministrul Ivan a subliniat impactul major pe care îl va avea DANUBIUS-RO nu doar asupra dezvoltării Deltei Dunării, ci și în ceea ce privește transferul tehnologic și creșterea economică regională: „Acest lucru aduce plus valoare și arată că și în România se poate și arată că cercetătorii din România vor putea să aibă un viitor aici”.
DANUBIUS-RO se va desfășura sub coordonarea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Științe Biologice, având parteneri de prestigiu precum Institutul de Geologie și Geoecologie Marină Geo-Ecomar, Institutul Delta Dunării și Institutul de Geodinamică. În cadrul acestei structuri, se preconizează că peste 300 de cercetători, atât români cât și internaționali, vor colabora pentru a aborda provocările complexe legate de tranziția ecosistemelor fluvii-mări.
Mihaela Marinela Păun, directorul general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Științe Biologice, a subliniat semnificația acestei inițiative: „Danubius Ro este o infrastructură de o importanță crucială pentru tot ceea ce înseamnă abordarea provocărilor din mediul de pe tranziție fluvii-mare”. În acest context, proiectul va oferi o platformă de cercetare avansată care reunește resurse și expertiză din mai multe domenii, susținând dezvoltarea științifică și inovarea în domeniul mediului.
Vicepremierul Marian Neacșu a subliniat și rolul internațional al acestui hub de cercetare. El a amintit că Dunărea, al doilea cel mai lung fluviu din Europa, traversează 10 țări și patru capitale europene, iar un astfel de proiect va reuni „mințile inovative ale cercetătorilor din toate statele riverane Dunării”. De asemenea, Neacșu a accentuat importanța strategică a amplasării hub-ului în Delta Dunării, o zonă de o biodiversitate remarcabilă și un patrimoniu ecologic unic: „Un astfel de proiect vizează în primul rând lucruri care țin de platforma de cercetare, care să ne ofere și condițiile și informațiile, dar și structura necesară pentru a pune și mai mult în valoare acest habitat”.
La rândul său, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, și-a exprimat speranța că rezultatele cercetărilor vor contribui la creșterea atractivității Deltei Dunării pentru turiști și cercetători deopotrivă, iar informațiile obținute vor fi prezentate pe înțelesul publicului larg.
Pentru atingerea obiectivelor ambițioase ale DANUBIUS-RO, hub-ul va utiliza cele mai noi tehnologii în domeniul prelucrării datelor și al inteligenței artificiale, oferind cercetătorilor posibilitatea de a analiza în detaliu datele colectate. Aceste tehnologii vor permite nu doar o înțelegere profundă a ecosistemelor, ci și monitorizarea schimbărilor climatice și a impactului asupra biodiversității locale. În final, datele obținute vor putea fi folosite la nivel european și internațional, contribuind la un schimb de cunoștințe esențial pentru gestionarea durabilă a resurselor naturale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News