România va participa cu şase standuri şi 12 lutieri la Cremona Mondomusica, cel mai mare târg mondial de viori

România va participa, în perioada 27-29 septembrie, cu şase standuri de prezentare şi cu 12 lutieri, în premieră, la Cremona Mondomusica, cel mai mare târg mondial de viori, a declarat, marţi, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România, Claudiu Mare.

"După Festivalul Internaţional 'George Enescu', unde avem o expoziţie de instrumente muzicale cu coarde, al doilea mare proiect pentru această lună al Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România este participarea la Târgul Mondomusica Cremona 2019. Până acum erau doar participări şi, în plus faţă de cele câteva standuri cu care se participă de obicei, anul acesta asociaţia va duce şase standuri româneşti în care sunt organizaţi 12 lutieri. Sper să creştem imaginea luteriei româneşti. Târgul este anual, iar competiţia de la Cremona se organizează din trei în trei ani. Pentru concursul care va fi peste doi ani vor participa mai mulţi lutieri români, pentru că se ştie că rezultatele noastre au fost tot mai bune în ultimii ani. Doar că suntem obligaţi să ne facem văzuţi şi să fim văzuţi la evenimentele mari. Participarea cu şase standuri este un pas foarte important. Anul acesta suportăm noi, prin asociaţie, toate cheltuielile, sperăm să obţinem sprijinul autorităţilor să ducem aceste evenimente şi în anii care urmează (...) Din păcate, asociaţia a avut o perioadă destul de calmă în ultimii ani, a fost o mică pauză, iar lutierii au participat, individual, la expoziţii de prestigiu", a precizat Claudiu Mare.

Potrivit acestuia, la expoziţia de la Cremona, cei 12 lutieri din Reghin vor fi câte doi pe stand şi vor prezenta toată gama de instrumente muzicale din lemn, vioară, violoncel, contrabas, chitare şi alte instrumente cu coarde.

"La participările acestea este important să ajungi în faza finalei, de exemplu la vioară sunt înscrise peste 200 de viori, dintre care 100 intră în faza finală. Eu, spre exemplu, la Cremona am obţinut locurile 74, 54, am obţinut şi locul 15 la viola, în 2010. E îmbucurător să vezi, când ajungi în dreptul României, că sunt tot mai mulţi participanţi, cu rezultate tot mai bune. Aici, la Reghin şi în împrejurimile Reghinului, s-a dezvoltat un întreg fenomen. Pornind de la Roman Boianciuc, care a înfiinţat o secţie care făcea instrumente muzicale în cadrul fabricii de prelucrare a lemnului în anii '50, s-a desprins 'Hora', apoi au urmat şi alte ateliere, Fabrica Gliga şi tot mai multe ateliere, iar acum suntem printre cei mai mari producători", a mai spus lutierul Claudiu Mare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel