România și-a asumat, în cadrul NATO, un acord de pregătire a paramedicilor ucraineni care include și medicină tactică de intervenție în timp de război.
La solicitarea de asistență internațională a Ucrainei privind consolidarea rezilienței naționale în domeniul sănătății publice, Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre NATO (EADRCC) împreună cu statul român au dezvoltat un proiect ce presupune pregătirea a 197 salvatori ucraineni din cadrul sistemului național pentru situații de urgență.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat: “este o nouă contribuție importantă a României pentru sprijinirea Ucrainei în elementele cele mai importante și necesare în cadrul războiului neprovocat de agresiune purtat de Rusia pe teritoriul ucrainean. Susținerea României o acordăm în modul cel mai direct și oportun și vizează salvatorii de toate categoriile care trebuie să intervină atât la distanță, în spatele frontului, în regiunile lovite de la distanță de lovituri aeriene ruse cât și în linia întâi, acolo unde salvatorii se confruntă cu o gamă de răni și suferințe specifice perioadelor de război și confruntărilor directe cu arme convenționale de infanterie și artilerie. O dată în plus, România își respectă angajamentele și în cadrul Alianței”
Conform Acordului semnat în data de 24 octombrie de reprezentanții DSU/MAI și EADRCC, se va asigura instruirea paramedicilor în cadrul cursurilor de bază și medicină tactică, precum și cele destinate pregătirii instructorilor de prim ajutor calificat. Valoarea estimată a proiectului este de 450.000 EURO, ce sunt asigurați prin fondul fiduciar NATO iar România va asigura, cu titlu gratuit, pregătirea în cadrul Centrelor SMURD de la Târgu Mureș și Oradea.
Vezi si:
Voci importante la nivel european cer elaborarea unui plan Marshall pentru reconstrucţia Ucrainei.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au cerut elaborarea unui "plan Marshall" pentru reconstruirea Ucrainei şi constituirea unei platforme pentru coordonarea ajutorului acordat ţării. Acest lucru se arată în articolul comun al acestora, publicat în ziarul "Frankfurter Allgemeine Zeitung", preluat de Gazeta.Ru.
Materialul a fost publicat în ajunul conferinţei la nivel de experţi privind restaurarea Ucrainei, programată pentru data de 25 octombrie, la Berlin. În articol, Scholz şi von der Leyen au arătat că "vor să discute cu specialiştii despre cum poate comunitatea mondială să ajute Kievul în cel mai bun mod". "Chiar dacă întotdeauna trebuie să se manifeste precauţie cu comparaţiile istorice, este vorba nici mai mult, nici mai puţin decât crearea unui nou plan Marshall al secolului XXI", se spune în articol.
Politicienii cred că reconstruirea Ucrainei este "o sarcină a generaţiilor" în care Europei "îi revine un rol important." După părerea lor, acordarea de ajutor Kievului răspunde intereselor Uniunii Europene şi constituie "baza unei coexistenţe paşnice şi a prosperităţii în întreaga lume", scrie Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu