Elena Mateescu, director ANM, a vorbit, marți, despre un val de aer cald care va genera temperaturi caniculare şi disconfort termic accentuat.
„Vorbim de o informare meteorologică valabilă începând de mâine, până duminică, ce vizează varul de căldură care urmează a se intensifica în special zona de vest și sud-vest a țării, acolo unde vorbim de caniculă și disconfort termic accentuat de la o zi la alta. Temperaturile se vor situa, în general, mâine, între 35-36, posibil 37 de grade Celsius în partea de sud-vest a țării”, a spus Elena Mateescu, director ANM.
„Joi, din nou, aceleași temperaturi și valul de căldură va fi de interes cel puțin până în jurul datei de 15 iulie, când temperaturile se vor situa frecvent în special în vest, sud-vest și în sudul țării peste 34-35 de grade, izolat 37 de grade Celsius”, a adăugat Elena Mateescu.
„Săptămâna viitoare, este posibil marți și miercuri să discutăm de valori de 38 de grade Celsius, dar în același timp și temperaturi care să depășească 38-40 de grade, pentru că și astăzi am înregistrat, la ora 15:00, 34 de grade Celsius la Turnu Măgurele, iar temperatura resimțită în partea de sud-vest a țării a avut valori de 37-39 de grade Celsius”, a mai spus Elena Mateescu, marți după-amiază, la Antena 3.
Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza informațiile meteorologice, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.
Într-un interviu acordat, recent, DCNewsTV, Elena Mateescu a vorbit și despre proiectele de modernizare pe care le are în vedere ANM.
„Infrastructura de meteorologie este în continuă dezvoltare. Practic, fiecare serviciu meteorologic național trebuie să se adapteze noilor condiții și din punctul de vedere a ceea ce înseamnă performanța tehnologică, prin rețeaua națională de specialitate la nivelul stațiilor meteorologice care confirmă practic înregistrările cantităților de precipitații, spre exemplu, sau al valorilor de temperaturi, ale fenomenelor care se întâmplă prin observațiile vizuale.
În același timp, infrastructura radarelor meteorologice care ne dau posibilitatea să emitem acele avertizări meteorologice de vreme severă imediată pentru un interval cuprins între 0 și până la 6 ore și care surprind aceste cantități potențial a se produce într-o anumită zonă, la nivel local, ne permit să emitem aceste coduri de culoare, în funcție de agravarea situației în zonă, din perspectiva cantităților de precipitații sau a intensificărilor de vânt asociate și nu în ultimul rând, a căderilor de grindină”, a explicat Elena Mateescu.
„În fiecare an, trebuie să ne asigurăm că avem această infrastructură capabilă să ajute meteorologul, alături de modelele numerice de prognoză a vremii la scară globală, dar în același timp modelele la scară locală, pe arie limitată, cu rezoluție fină de 2,8 km, în special, surprinzând tocmai aceste fenomene la scară locală, aceste cantități pe frecvențe foarte scurte de timp. Aceste fenomene și structuri care generează situații de această natură", a mai declarat directorul ANM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci