România, zona euro. Comisia Europeană: România, risc major

Comisia Europeana
Comisia Europeana

 România trebuie să stabilească o ţintă a aderării la zona euro, însă pentru moment există riscul să nu îndeplinească unul dintre criteriile importante, acela ca deficitul bugetului consolidat să fie sub 3%, a declarat marţi Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră. 

"Pentru a adera la zona euro, România trebuie să îndeplinească criteriile de convergenţă nominală, acestea au fost îndeplinite încă din 2015. În momentul de faţă însă, la nivelul Comisiei Europene există o îngrijorare, că pe unul dintre aceste criterii, România riscă să meargă înapoi, să nu îl mai îndeplinească. Este vorba de deficitul bugetului consolidat, cel care trebuie să stea sub 3% şi calculele făcute de colegii noştri, de la Direcţia Financiară, spun că după o creştere susţinută, cum a fost anul trecut de 4,6% şi iată că şi în primul trimestru al acestui an vedem o creştere de 5,7%, există riscul ca această creştere să ducă totodată la o creştere a deficitului. Cred că analizele au fost suficient de solide, astfel încât să ducă la decizia pe care am anunţat-o luna trecută, de anunţare a procedurii de abatere semnificativă de la deficit", a precizat Cristea la o conferinţă pe tema perspectivelor aderării României la zona euro. 

Ea a adăugat că este important să se stabilească o dată ţintă a aderării la zona euro, "în tandem cu un program pe paşi", care ar duce la respectarea acelei date. 

Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României a organizat marţi conferinţa "Perspectivele aderării României la zona euro în contextul Cărţii albe privind viitorul Europei", în vederea informării cu privire la premisele aderării la moneda euro şi direcţia României în cadrul viitorului Uniunii Europene. 

Printre participanţii la dezbatere se numără Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Daniel Dăianu, membru al Academiei Române, deputatul Iancu Iulian, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii. 

Potrivit organizatorilor, evenimentul s-a desfăşurat cu ocazia celei de a 60-a aniversări a Uniunii Europene. Comisia Europeană a prezentat "Cartea albă privind viitorul Europei" în care sunt prezentate cinci scenarii ale modului în care Europa ar putea evolua până în 2025, în funcţie de modul în care statele membre aleg să participe la reconfigurarea proiectului european. România, în momentul aderării la Uniunea Europeană, s-a angajat să adopte moneda euro după îndeplinirea criteriilor de convergenţă stabilite prin Tratatul de la Maastricht. În cadrul celor cinci scenarii trebuie conturate condiţiile pentru o aderare de succes la moneda euro astfel încât să se obţină o convergenţă reală bazată pe un nivel de trai cât mai ridicat al românilor, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel