Medicul Mihai Dobra pune complicațiile legate de pietrele la rinichi pe seama faptului că românii ajung foarte târziu la medic, fie că vorbim de cel de familie sau cel de specialitate.
Medicul Mihai Dobra a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical, despre pietrele la rinichi, dar și despre tratarea lor. Piatra la rinichi este un cristal dur creat din substanțele chimice din urină - calciu, oxalat, urați, cistina, xantin și fosfat.
”Un calcul într-un calice inferior, un micro-calcul de 3 - 4 mm, care nu produce nefralgie, care nu dă o simptomatologie manifestă, poate fi urmărit, nu trebuie neapărat tratat abuziv, agresiv. Se poate ajunge, din păcate, în cazuri extrem de selecționate și neglijate la scoaterea completă a rinichiului, vorbim de litiaza complexă coraliformă de rinichi nefuncțional, un rinichi care este înlocuit de o bucată imensă de piatră. Rinichiul fără funcție, care aduce infecție după sine, stază, poate pune viața pacientului în pericol. O piatră plecată pe ureter, așa numită colică renală, durere apărută brusc, care se exacerbează la consumul lichidian și care nu cedează la schimbarea de poziție și ea are un tratament destul de complex și poate fi și el interschimbat”, precizat medicul Mihai Dobra, în exclusivitate, pentru DC MEDICAL.
Dacă în țările occidentale, patologiile de timp calcul coraliform sunt în mică scădere, pentru că pacienții ajung la medicul de specialitate în timp util, ”din păcate, în România, sunt din ce în ce mai multe cazuri. Una dintre probleme este screening-ul, pacienții ajung mai greu la medic. Lipsa screening-ului și a colaborării între un medic de familie, evaluările anuale, ecografiile de bun simț pe care ar trebui să le facem, mai ales cei cu un istoric litiazic... litiaza are o capacitate de reapariție undeva la jumătate dintre cazuri”, a mai spus dr. Mihai Dobra.
De asemenea, mai precizează medicul Dobra, pacienții diagnosticați cu litiază, ce au urmat un tratament în acest sens, pot face din nou litiază. Astfel, pentru 40%-50% dintre aceștia litiaza poate recidiva.
”Pietrele mai mici pot da o durere mai puternică, pentru că ea se instalează brusc. Un calcul de dimensiuni mai mari are un istoric mai lung, deja ne gândim la o nefralgie. Nu neapărat mărimea e atât de importantă în rândul pietrelor”, a explicat Mihai Dobra pentru DC MEDICAL.
Citește mai departe pe dcmedical.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu