Ministerului, Muncii, Familiei şi protecţiei Sociale (MMFPS) a postat pe site-ul instituției proiectul de hotărâre privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2012, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice, pentru dezbatere publică, până pe 22 ianuarie.
Poiectul de hotărâre vizează ca în 2012, unitățile de tratament balnear, proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, să asigure 53.499 de locuri la tratament balnear, repartizate pe 17 serii de trimitere, durata sejurului fiind de 18 zile, cu 14 zile de tratament balnear.
De asemenea, documentul vizează și reglementarea regulilor de stabilire a numărului biletelor de tratament balnear, precum şi modul de acordare, distribuire şi de decontare a acestora.
Potrivit proiectului de act normativ, la cele 53.499 de locuri se adaugă, până la confluenţa sumei de 293.780. 000 lei cuprinsă în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, numărul de locuri care se contractează în urma finalizării procedurii de achiziţie publică, organizată şi derulată în baza Normelor procedurale interne privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 337/2006 în corelaţie cu raportul preţ / bilet practicat de către operatorii economici participanţi la procedura de achiziţie.
"Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, precum şi categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15 la sută din totalul numărului de bilete", se arată în proiectul de act normativ.
Persoanele care pot beneficia de tratament balnear gratuit sunt: pensionari de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale, persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri şi persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată prin Legea nr.189/2000.
De asemenea, de tratament balnear gratuir mai pot beneficia şi persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, cele ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., asiguraţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale din activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii, persoane cu handicap sau cele care au suferit accidente de muncă şi boli profesionale.
Fondurile necesare pentru plata acestor gratuităţi cu excepţia pensionarilor de invaliditate, veteranii de război, invalizii, văduvele de război şi persoanele care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit art. 22 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, se suportă din bugetul de stat.
Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear.
Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, iar decontarea costurilor biletelor se face de către CNPP, din fondurile aprobate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2012, conchide documentul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu