În primele patru luni ale anului, consumul înregistrat de energie electrică sin România a scăzut cu 5,3%.
Consumul naţional de energie electrică a fost mai mic cu 5,2% în perioada ianuarie - aprilie 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată ultimul raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Consumul clienţilor casnici a fost în scădere cu 3,2%, în timp ce consumul industrial a fost mai mic cu 6,3%, scrie Agerpres.
Producţia de electricitate şi a fost şi ea în scădere cu 6,4% în perioada ianuarie - aprilie 2022.
Cea mai mare cantitate de energie electrică a fost produsă în hidrocentrale - 30% din total, în centrala nucleară de la Cernavodă - 22%, turbine eoliene - 18% şi centralele pe gaz - 9%.
În acelaşi timp, importurile de energie electrică au scăzut cu 13%, iar exporturile, cu 27%.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.
Germania va lua măsuri de urgență pentru a-și asigura aprovizionarea în fața recentelor reduceri ale livrărilor de gaze rusești, inclusiv prin utilizarea sporită a cărbunelui, a transmis duminică guvernul de la Berlin. „Ca să reducem consumul de gaz, trebuie să folosim mai puțin gaz pentru a produce electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult", a spus Ministerul Economiei într-un comunicat.
Pe fondul celor întâmplate recent, ministrul Energiei a ţinut să vină cu explicaţii în direct la Digi24. "Preocuparea noastră în această vară, de fapt - din noiembrie anul trecut, este să găsim o soluţie de diversificare a surselor de aprovizionare" - este asigurarea pe care Virgil Popescu o dă românilor în situaţia în care criza energetică pe plan mondial se accentuează, din cauza războiului Rusia-Ucraina, iar ţări din UE iau deja măsuri de precauţie şi impun restricţii şi chiar raţionalizarea resurselor energetice. Citește mai multe în articolul de AICI.
"Faptul că, din cauza atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei, noi trebuie să folosim acum în mod temporar nişte centrale pe care le scosesem deja din uz este un lucru amar. Însă aceasta este doar pentru o perioadă scurtă", a spus Scholz în mesajul său video săptămânal dat publicităţii sâmbătă, potrivit Agerpres.
"Noi abia am început şi vrem să facem acum tot ce putem pentru a combate criza climatică", a subliniat Scholz.
Potrivit cancelarului federal german, vor fi făcuţi paşi pentru a se asigura că expansiunea energiilor regenerabile a înregistrat în final progrese.
"Energia eoliană pe mare, pe uscat, energia solară, biomasa: avem nevoie de toate acestea pentru a produce electricitate şi a putea produce hidrogen, ca să avem un viitor industrial fără emisii de CO2. Până în 2045 vrem să atingem acest obiectiv", a susţinut Scholz.
După ce primele legi în acest sens au fost adoptate, ar urma să fie adoptate şi mai multe anul acesta, a adăugat el. Vezi mai multe informații în articolul de AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu