Românii, "băieți buni" la cules de sparanghel: "Lucrăm şase zile pe săptămână pentru salariul minim. Niciun german nu face asta"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Din ce în ce mai mulți români merg la cules de sparanghel, după ce mâna de lucru poloneză s-a diminuat considerabil.

Muncitorii sezonieri polonezi obişnuiau să ajute la tăierea sparanghelului pe câmpurile din Saxonia. Acum, cu greu îi mai găseşti. În schimb, sparanghelul polonez a devenit în prezent singurul competitor pentru piaţa germană.

Martin Naumann, în vârstă de 40 de ani, nu este îngrijorat cu privire la sparanghelul importat din Peru şi Grecia, scrie Rador, citând ziarulromanesc.de. Directorul general al Nieschtzer Spargelhof explică de ce: "Distanţele sunt prea mari. Până când ajunge sparanghelul în Germania, calitatea scade semnificativ. Se simte la gust".

Dar Polonia a devenit o adevărată ameninţare.

"Polonezii nu au un salariu minim, orele de lucru sunt diferite, lanţurile de aprovizionare sunt scurte". Fermierul calificat lucrează de 15 ani la ferma de sparanghel.

"Douăzeci de terenuri de fotbal pline cu sparanghel" trebuie lucrate constant. Naumann caută ajutoare în mijlocul sezonului de recoltare: "Este o muncă grea. Lucrăm şase zile pe săptămână, opt ore pe zi, pentru salariul minim. Niciun german nu face asta".

Frank Saalfeld, director general la Ostdeutsche Spargel- und Bererenobstbauer - VOSBA (Producătorii de sparanghel şi fructe din Germania de Est) poate confirma: "Lucrătorii locali cu greu joacă un rol în recoltă. Din Polonia vin din ce în ce mai puţini, iar proporţia muncitorilor români este în creştere".

"Toţi sunt băieţi buni!"

Nu veţi mai găsi niciun polonez la Nieschtzer Spargelhof. În schimb, românii recoltează aici în jur de 100 de kilograme de sparanghel în fiecare zi. Marius (25 de ani) este unul dintre ei: "De cinci ani lucrez aici în fiecare sezon", declară tatăl a trei copii într-o germană bună.

"Toţi sunt băieţi buni. Muncitori calificaţi. Nu trebuie să vă faceţi griji pentru asta. Calitatea este corectă", a spus Marius.

Citește și:

Cât cheltuie lunar un român care locuiește în Germania. Internauții, val de reacții: Mai bine în România! - Video

Cheltuielile lunare românului stabilit în Germania

"Vreți în Germania și nu știți care este prețul? Aici vă prezint situația mea actuală financiară, ce cheltuieli am:

Chirie – 800 de euro

Întreținere – 260 euro la patru persoane

Curent – 150 de euro

Gaz – 130 de euro

Internet – 30 de euro

Asigurare casă – 12 euro

Radio, TV – 17 euro

Abonament telefon – 100 euro

Amazon Prime - 8 euro

Netflix - 8 euro

Abonament telefon - 4 persoane - 100 euro". Citește mai departe>>

Vezi și: De ce unii români plecați în Italia rămân acolo definitiv: "Avem familie în țară, dar asta este. Nu poți avea totul în viață"

 

Image by valeria_aksakova on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel