România se plasează în "grupul statelor relativ sărace" cu valori peste media Uniunii Europene, iar în țara paradoxurilor, bogații câștigă de trei ori mai mult decât cei săraci.
Cât de săraci sau de bogați sunt românii și care e distribuția acestei bogății? Răspunsul la aceste întrebări le vom găsi într-o analiză bazată pe date provenite de la Eurostat, INSSE, CNP și BNR.
Rata sărăciei a fost în anul 2010 de 21,1%, iar spre deosebire de anul precedent, aceasta a scăzut cu 1,3%.
Se estimează că femeile sunt mai sărace decât bărbații și asta din cauza influențelor sporite a femeilor cu vârste peste 65 de ani, a căror rată de sărăcie este aproape dublă față de cea a bărbaților din această categorie de vârstă.
Cei mai expuși riscului de sărăcie sunt copiii și tinerii în vârste de până la 18 ani. Aproape o treime dintre aceștia se află sub pragul de sărăcie mult peste nivelele corespunzătoare adulților.
În anumite condiții, o persoană, indiferent de situația ei particulară, poate deveni săracă pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. În cazul unor persoane, însă riscul de a cădea în "prăpastia" sărăciei este întotdeauna mare și inevitabil. Cine sunt aceste persoane? Sunt cei care anumite caracteristici fizice, educaționale, ocupaționale sau psihice le îngreunează accesul la nivelele de bunăstare oferite de societate și le fac vilnerabile față de nivelul sărăciei.
Existența unei ocupații este foarte importantă în crearea unui cadru de viață care să asigure bunăstarea sau sărăcia individului respectiv. Din ansamblul persoanelor ocupate, aproximativ una din șase s-a aflat sub pragul de sărăcie, dar în cazul persoanelor care nu desfășoară o activitate economico-socială incidenta sărăcie a fost mai accentuată, circa una din cinci persoane a ost considerată săracă.
Mărimea și structura gospodăriilor în care trăiesc persoanele sunt caracteristici aflate în legătură directă cu riscul de sărăcie, în sensul creșterii sau descreșterii acestuia.
Un factor important în apariția și intensificarea stării de sărăcie îl constituie numărul de copii dintr-o gospodărie.
Sărăcia este mai frecventă în rândul familiilor formate din doi adulți și trei sau mai mulți copii, iar dintre aceștia 60,4% se află în risc de sărăcie.
În România, persoanele ocupate sărace se găsesc într-o proporție de 17,9%, iar inegalitatea veniturilor este sensibil superioară mediei pe ansamblul Uniunii Europene.
Sursa: hotnews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News