Vești bune pentru crescătorii de porci și de păsări. Guvernul are în plan să acorde un nou ajutor financiar.
Crescătorii de porci și de păsări primesc un nou ajutor financiar. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță sprijin pentru această categorie de români. Mai exact, românii care se ocupă de fermele de animale din sectoarele suin și avicol vor primi un ajutor în valoare de peste 129,16 milioane lei, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), citată de Agerpres. În acest sens, cei care cresc porci și păsări vor putea primi mai mult sprijin în această perioadă destul de dificilă.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură funcționează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, iar în ultimii ani s-a ocupat de lansarea unor proiecte care să sprijine românii pasionați de creșterea animalelor. Potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, 66,094 de milioane de lei se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și 63,071 de milioane de lei din finanțare externă nerambursabilă.
Valoarea totală oferită în cazul fiecărui beneficiar din sectorul suin a fost stabilită în funcție de capacitatea de producție în condiții minime de bunăstare deținută, echivalent UVM, până la concurența plafonului echivalent în lei a 150.000 de euro. În același timp, suma totală acordată pentru fiecare beneficiar din sectorul avicol s-a calculat în funcție de capacitatea de producție în condiții minime de bunăstare deținută, echivalent UVM, până la concurența plafonului echivalent în lei a 100.000 de euro. Conform reprezentanților APIA, suma totală de 129,166 de milioane de lei este împărțită în felul următor: 71,759 de milioane de lei pentru creșterea și/sau îngrășare și/sau reproducția suinelor, iar 57,407 milioane de lei pentru creșterea și/sau reproducția și/sau incubația păsărilor.
Aplicația ROM Fermier este proiectată pentru a fi utilizată pe tablete sau telefoanele mobile cu Android sau cu iOS (iPhone Apple) și pe PC (desktop, laptop). Pe telefoane aplicația are avantajul de a accesa registrul exploatației în orice moment, chiar și din teren, fără legătură mobilă la internet. Pentru încărcarea ultimei versiuni a registrului de exploatație, actualizat de către medicul veterinar cu formularele F1, F2 sau F3, aplicația trebuie să aibă o legătură la internet.
Aplicația a fost gândită și construită în mod special pentru o utilizare cât mai simplă de către oricine este obișnuit cu utilizarea unui telefon inteligent. Instalarea pe telefon/tabletă se face prin deschiderea următoarei pagini web și apoi selectarea opțiunii de “Adaugă la ecranul de pornire” (Add to Home Screen): https://app.delta.ro/fermier
Autorizarea accesului la propria exploatație se face prin introducerea de către proprietar la inițializarea aplicației a trei elemente de identificare: codul exploatației, ultimele 4-5 cifre din codul numeric personal (CNP) al proprietarului exploatației și ultimele 4-5 cifre dintr-o crotalie a unui animal existent la momentul acela în exploatație, în BND. Prin intermediul aplicației fiecare beneficiar care își cunoaște codul exploatației și CNP/CUI poate extrage informații referitoare la exploatația zootehnică, inclusiv despre o crotalie anume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu