EXCLUSIV  "Românii care pleacă în străinătate n-o mai fac neapărat din lipsă de bani". Iulian Lorincz spune care e principalul motiv al exodului

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Mulți dintre românii care pleacă să lucreze în străinătate nu o mai fac din cauza lipsei de bani, este de părere deputatul de Diaspora Iulian Lorincz.

El spune că altele sunt motivele pentru care aleg o viață în altă țară. Pe de altă parte, cei plecați în străinătate trimit în continuare sume uriașe de bani acasă. 

Iulian Lorincz, deputat de Diaspora, a vorbit, în cadrul emisiunii "România are nevoie de tine, implică-te", despre motivele românilor care aleg să-și construiască un viitor departe de țară. Totuși, spune el, legătura acestora cu țara nu se pierde, sumele de bani trimise acasă fiind o investiție importantă în comunitățile în care plănuiesc să revină. 

"Acum mi se pare că românii care pleacă și încă pleacă în afara granițelor țării nu mai pleacă neapărat din lipsă de bani. Pleacă din lipsa de servicii. E foarte greu pentru... și uite, o spunea și Gabriel Liiceanu odată. Majoritatea românilor pleacă în afara granițelor țării în funcție de viitorul copiilor lor. Într-adevăr, te gândești la copiii tăi, să le oferi un sistem de educație performant și să aibă niște oportunități în viață. Dar oamenii mai vârstnici nu se întorc în țară pentru că nu au un sistem de sănătate modern, în așa fel încât să se simtă protejați de către stat.

Spania are 16.000 de kilometri de autostradă. România are 1.000, pe petece, așa, pe bucăți. Adică, atunci când funcționează foarte bine transportul public, vezi că orașul efectiv îți oferă un serviciu pe care te bazezi și pe care ar trebui să-l aibă orice cetățean. De aici, mergi spre acea zonă. Și eu cred că românii acum pleacă și din cauza asta. Nici nu au încredere în administrațiile statului român. Și e foarte interesant să ne uităm la acel sondaj: „Aveți încredere în guvern? Aveți încredere în parlament? Aveți încredere în primărie?”. Este o lipsă de încredere totală", spune Iulian Lorincz.

Bogdan Bolojan: Am văzut ce înseamnă Primărie și Consiliul Județean. Crește un pic încrederea în autoritățile locale.

"Pentru că acolo votezi omul. La primărie, practic, mai ales într-o comună, într-un sat, nu mai votezi neapărat partidul, acolo votezi omul. Domnule, primarul ăsta ne-a pus canalizare, ne-a asfaltat, avem niște parcuri drăguțe. Dacă s-a ocupat, practic, există o oarecare încredere în acel candidat, în acel primar. Eu mi-am asumat că o să fiu criticat. Asta este, ne-am asumat lucrul acesta și încercăm să schimbăm acest lucru în politică. Nu e foarte ușor. Dar, într-adevăr, există o lipsă de încredere în instituțiile statului, mai ales la nivel central, din partea cetățenilor, pe bună dreptate", mai spune deputatul de Diaspora.

Românii din diaspora, cei mai mari investitori "străini"
 

În cadrul emisiunii, Iulian Lorincz a mai scos în evidență și faptul că românii din diaspora încă trimit foarte mulți bani rudelor din țară. 

"Cel mai mare investitor străin, între ghilimele, al României este românul care a plecat în străinătate. Românii din afara granițelor țării au trimis, de când am aderat la Uniunea Europeană, mai mulți bani decât am primit noi de la Uniunea Europeană. Miliarde de euro. Asta înseamnă că le pasă. Trimit bani acasă pentru că poate au o bunică, o mamă, un copil sau poate vor să-și facă o casă, să construiască ceva, să se întoarcă la bătrânețe, dar există acel interes. În cele din urmă, vor să se întoarcă acasă. Aceasta este o implicare directă din punct de vedere economic.

Evident, fizic, oamenii se implică în comunitatea lor, mai ales dacă au un job acolo, dacă au prieteni, dacă își fac o rețea de influență, în așa fel încât să-și trăiască viața de zi cu zi. Însă eu nu văd nicio problemă în faptul că cel care lucrează în afara granițelor țării și are idei mai moderne, de digitalizare, poate veni cu ele acasă.

Domnule, uite, se duce la primărie în sătucul lui din Franța și vede ce bine funcționează. Dacă vine cu aceleași idei într-un sătuc din Bucovina și vrea să discute cu primarul, să-i spună: 'Am trăit asta, am văzut cum funcționează și este foarte bine', atunci este un lucru pozitiv, pentru că vine cu idei pe care le-a trăit și simțit pe propria piele", mai spune Iulian Lorincz, deputat de diaspora ales pe listele USR.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel