În ultimii ani, mii de români au fost atrași de prețurile mici la case dincolo de graniță, în estul Ungariei, și au ales să se mute acolo plătind pe proprietăți sume cuprinse între de 10.000 - 30.000 de euro, mult sub cele din România. Între timp, ei au descoperit că nu sunt atât de multe oportunități acolo, viața nu este chiar atât de de roz și că planurile lor nu s-au potrivit cu cele de acasă.
Așadar, ei încearcă să se întoarcă înapoi în România sau să se descurce acolo.
La emisiunea „Departe de România" de pe DC News și Știridiaspora, realizată de Gabriel Nuță, invitata Keresztes Demelza, o româncă din Brașov care s-a mutat în Ungaria în urmă cu 10 ani, a vorbit despre problemele cu care s-a confruntat după plecarea din România.
„În urmă cu 10 ani se făcea multă publicitate pe la televiziuni că, așa cum ați spus, casele sunt ieftine, se vând la prețuri foarte mici cu toate utilitățile. O casă de 1000mp cu toate utilitățile o puteai cumpăra cu 10.000 de euro. Toți am fost atrași, pentru că ți-ai dorit să începi o viață nouă și în România nu îți găseai casă cu 10.000 de euro, oricât ai fi dorit. Am luat această decizie și am plecat cu părinții mei. Am venit, totul era ok, am ales o zonă aproape de graniță, tocmai ca să fiu aproape și de România într-un fel, dar nu am luat în vedere anumite lucruri: locurile de muncă care se găsesc foarte greu, câteodată ești privit ca român pentru că așa sunt oamenii, nu te acceptă atât de ușor pentru că ești un străin. Deși aveam părinți maghiari și vorbeam limba, când încercam să cumpăr ceva sau mergeam într-un loc, mi se atrăgea atenția: „Nu ai pus bine accentul, de fapt ai un accent secuiesc. Ești din România?”
Românca a povestit că la început exista și o comunitate de români, însă acum au rămas foarte puțini.
„Unii s-au mutat sau pur și simplu nu mai sunt în viață. Acum suntem foarte puțini. Fiecare a încercat să meargă într-o zonă unde sunt români, sau să se întoarcă înapoi pentru că zi de zi întâlnesc români cu care vorbesc și sunt de naționalitate maghiară, au trăit în România, dar mi-au spus că și după 10 ani, și după 30, suntem priviți ca români. Pe unii îi apucă melancolia când ne aud cu accentul secuiesc și chiar ne primesc cu brațele deschise, dar sunt și unii foarte sceptici ca și cum ai încerca să le iei locul de muncă, care este al lor pentru că s-au născut aici și tu ai venit ca străin și doar așa te-ai băgat în seamă.”
Keresztes Demelza a povestit că deși cei mutați acolo vorbesc limba maghiară, aceștia sunt priviți cu reticență și sunt tratați diferit.
„Ești privit ca român, pentru că atunci când mergi undeva, se uită după locul de naștere și se aude accentul. Eu am făcut școală românească, se aude accentul. Și chiar și la cei la care nu se aude, tot ești puțin ștampilat că ești din România. După un anumit timp te apucă melancolia, te apucă dorul de țară și nu mai dorești să dovedești că da, sunt maghiar ca voi. Sunt un om, sunt un om european, nu contează ce fel de naționalitate ai, contează faptele, să fii bun, chiar dacă ți se spune, ‘ești român, ești secui, ești ungur', nu contează."
Și acum sunt case foarte ieftine. Unii români încearcă să vândă, să se întoarcă. Sunt și unguri care încearcă să găsească o piață în România și să mai atragă doritori în Ungaria, dar mai puțini vin. Partidele maghiare din România întotdeauna vorbesc frumos despre Ungaria. Da, ca turist este ok. I-aș invita să stea aici un an de zile, nu doar călătorii. Atunci ar vedea."
Românca a mai povestit că mulți dintre cei mutați acolo fac naveta în România pentru a lucra.
„Se întorc și fac naveta. Unii merg în Oradea să lucreze. Nu sunt locuri de muncă și șomajul va crește mult.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu